Petarde? Ne, hvala! 2013

Plakatna akcija, ki opozarja na strah živali pred prazničnim pokanjem.

Petarde so od aprila 2008 prepovedane, ker so nevarne ljudem in živalim. Pa vendar smo vsak december priča novim poškodbam in glasnemu pokanju, ki ni prijetno niti za ljudi, kaj šele za živali, ki slišijo veliko bolje kot ljudje.

Zato smo TAM-TAMovci dali pobudo za akcijo, ki bo z mestnimi plakati na prostem opozarjala, da je uporaba petard in drugih pirotehničnih sredstev nevarna živalim. Naša plakatna mesta se namreč nahajajo v središčih mest in krajev Slovenije, tam, kjer so petarde doma. Realizacije ideje se je, v sodelovanju z različnimi partnerji in sponzorji, lotilo Društvo za zaščito živali Ljubljana, ki bo tudi poskrbelo za čim bolj podrobno, raznovrstno in strokovno obveščanje javnosti o sami problematiki.

Ko govorimo o strahu pred glasnim pokanjem, navadno govorimo predvsem o psih, zaradi česar je bil prestrašen kuža tudi izbran za ‘maskoto’ akcije. Pa vendar imajo zaradi tega veliko težav tudi mačke, kunci, dihurčki, ptice in drugi hišni ljubljenci, ki ob pokanju doživljajo velik stres. Nekateri kazalci celo kažejo, da krave, ki so izpostavljene močnemu hrupu, dajejo manj mleka, podobno kokoši dajejo manj jajc. Še hujši problem so divje živali, pri katerih v teh dneh, ko v naravi primanjkuje hrane, že najmanjši nepotreben stres lahko pomeni življenje ali smrt. Izpostaviti velja še delovne živali (psi vodiči, psi pomočniki), ki zaradi prevelikega strahu ne morejo opravljati svojega dela in ptice, ki se zaradi občutljivih dihalnih sistemov, ujete v bližini eksplozij pirotehničnih sredstev, dostikrat tudi zadušijo.

Živalim je drugače prav malo mar, ali pirotehnično sredstvo zgolj poči ali pa pred tem še zažari – če se pokov bojijo, se bodo ustrašile v vsakem primeru, zato imajo lastniki živali lahko težave tako zaradi prepovedanih petard, kot tudi zaradi ognjemetov.

Ena plakatna akcija najbrž ne bo preprečila pokanja s pirotehničnimi sredstvi, bo pa zagotovo naredila korak naprej k ozaveščanju in izobraževanju mlajših generacij prebivalcev, saj s petardami vznemirjamo tako živali kot ljudi (starejše, otroke), sebe pa postavljamo v neposredno nevarnost.

Za več informacij: www.dzzz.si/ne-petarde

Akcijo so omogočili:

Partnerji projekta:

Naredimo kraval, glasnejši od petard!