Pop-up razstava izbranih plakatov Mesta pešcem!

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti pod letošnjim sloganom Gremo peš, smo 18. 9. 2019, na ploščadi pred Slovensko hišo (Figovec) v Ljubljani  slovesno odprli pop-up razstavo »Mesta pešcem!«

Razstavo plakatov sta odprla Violeta Bulc, Evropska komisarka za promet in Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana. Zbrane pa so ob komisarki nagovorili še Jelka Žekar, predsednica odbora za izvedbo in načrtovanje Evropskega tedna mobilnosti v Ljubljani, Marko Peterlin, direktor Inštituta za politike prostora ter Blaž Gregorin, direktor družbe TAM-TAM. Otvoritev so s svojimi nastopi oplemenitili učenci Osnovne šole Majde Vrhovnik.

Odprtje razstave – Foto: Goran Jakovac

Za ljubljansko razstavo na odprtem je bilo izmed 28 finalnih del izbranih 14 plakatov – 9 po kriterijih ocenjevalne komisije in 5 po izboru organizatorjev.

Razstava Mesta pešcem! – foto: TAM-TAM

Cvetober natečaja Mesta pešcem! je na ogled do 1. oktobra 2019, celotno razstavo finalistov pa si lahko ogledate kadarkoli v spletni galeriji Pesec.si.

Odprtje razstave – Foto: Goran Jakovac

Na mednarodnem natečaju za najboljši mestni plakat na temo pešcem prijaznega mesta, ki ga je spomladi razpisal IPoP – Inštitut za politike prostora v partnerstvu s TAM-TAM Inštitutom, je sodelovalo 159 del, od tega kar 95 iz tujine. Natečaj je tematiziral vizije mest prihodnosti, vse prepogosto zasnovane zgolj na tehnologiji, brez razmisleka o trajnostnem razvoju po meri človeka. Udeležence je pozival k upodobitvi pešcem prijaznega mesta prihodnosti. Hoja po mestnih ulicah je namreč veliko več kot zgolj rekreacija; omogoča tudi razvoj lokalnih storitvenih in ustvarjalnih prostorov, utrjuje povezanost med ljudmi in nenazadnje prispeva k zdravju in zmanjšanju ogljičnega odtisa.

Odprtje razstave – foto: Goran Jakovac

Najboljše delo po mnenju komisije je ustvarila Andrea Machara iz Španije, ki je prejela denarno nagrado 1.000 evrov, nagrajeni plakat Hodite pa je bil konec maja razstavljen na 50 TAM-TAM plakatnih mestih v osmih slovenskih mestnih občinah.

Razstava Mesta pešcem – foto: Matjaž Tavčar

Razstava Mesta pešcem – foto: Matjaž Tavčar