Preplet svetlobe in teme v TAM-TAMovi Ulični galeriji

Prebuja se pomlad in v Ulični galeriji tokrat prepletamo svetlobo in temo. Skozi prizmo mladosti širimo žarke in odganjamo sence. Gre za več kot elektromagnetno valovanje, ki omogoča, da so predmeti vidni ali zgolj stanje ozračja, ko je odsotna svetloba. Dokazano! Gre za odnose med svetlobo in temo, kot jih vidijo, čutijo in doživljajo mladi ustvarjalci.

foto: Jon Žagar

Na prvi rok natečaja Odnos je prispelo več kot 30 del mladih ustvarjalcev. Vsebinsko izvirni, inovativni v oblikovanju in jasni v sporočilnosti. Predstavljamo tri mlade umetnike, ki jih je komisija ocenila kot sveže, interaktivne in v oko segajoče.

foto: Jon Žagar

Sara Lukanc, samostojna ustvarjalka / Črni vrani / Koncept plakata primarno temelji na aktivaciji gledalca pri spreminjanju slike in spreobrnitvi upodobljene simbolike s pomočjo Instagramovega filtra. Gledalec je tako tisti, ki mora – zavoljo odkritja pomena plakata – interaktivno sam ustvariti spremembo.

foto: Jon Žagar

Nik Bačnik, učenec OŠ Hinka Smrekarja / OKO / Nikovo OKO je duhovit risarski izdelek, ki prikazuje stilizirano oko. Na risbi prevladujejo izrazite, močne in nežne, premišljene risarske poteze s svinčnikom ter avtorsko zanimiv likovni izraz. Risarska poteza je preprosta in subtilna, simbolno pa nas OKO povede v svet svetlobe in teme, vidnega in nevidnega, nas nagovori ter nam pusti prostor za lasten razmislek.

foto: Jon Žagar

Bernarda Conič, samozaposlena v kulturi / Svetloba – Tema / Plakat pripoveduje zgodbo o človeku, ki je ujet v temi, skrajno pa si želi priplezati na svetlo. Sanja o soncu in gorah … vendar se včasih še tako skromna želja zdi povsem nedosegljiva, saj je po štiridesetih urah dela včasih tako izmučen, da se zdi vzpon na svoboden dan prevelik zalogaj. Upanja ne izgubi, saj je želja močnejša od obupa.

foto: Jon Žagar

Na ogled: od 26. 4. do 21. 5. 2021| Ulična galerija na Vegovi.

Nosilec projekta: TAM-TAM Inštitut

Koproducent: Javni zavod Mladi zmaji

Ulična galerija na Vegovi je del kulturne četrti Soteska.