Razstava »Diskriminacija in jaz« podaljšana

Foto: Tadej Kreft

Uspešnemu mednarodnemu natečaju Plaktivat, ki je letos potekal pod naslovom »Diskriminacija in jaz«, je v januarju sledila odmevna predstavitev plakatov 10 finalistov v javnem prostoru na 500 TAM-TAMovih plakatnih mestih po Sloveniji. Izbrane plakate najpronicljivejših ustvarjalcev letošnjega natečaja pa si v TAM-TAMovi galeriji Figovec lahko ogledate še vse do konca februarja.

Prostor za diskriminacijo se oža.
Tema in namen letošnjega, že štirinajstega mednarodnega natečaja sta bila ozaveščanje in prepoznavanje diskriminacije. O aktualnosti pereče tematike priča izjemno število – kar 323 – prijavljenih ustvarjalcev z vsega sveta, ki so ustvarjalno ost uperili proti najbolj očitnim, pa tudi pogosto prikritim praksam diskriminacije, ki jih večkrat niti ne prepoznavamo kot diskriminatorne.

»Kako ne ješ mesa, če si od dol?«
Tako mimoidoče nagovarja geslo enega izmed razstavljenih plakatov Emine Halilović in Lenarta Slabeta. »Mama je ena sama … nadloga za našo firmo,« opozarja na diskriminacijo žensk na delovnem mestu avtorica plakata Metka Fornazaric. »Česar ne, vidiš ne boli,« pred zatiskanjem oči svari plakat Roka Artička in Davida Farteka …  7-članska ocenjevalna komisija letos prvič ni izbrala samo enega zmagovalca, temveč kar 10 finalistov, ki na problem diskriminacije opozarjajo s plakatov po vsej Sloveniji. Skupaj pa si finaliste na enem mestu lahko ogledate na razstavi v TAM-TAMovi plakatni galeriji Figovec.

Vabljeni, pristopite!
Razstavo, ki smo jo sprva načrtovali med 11. in 31. januarjem, smo se zaradi izjemno pozitivnega odziva skupnosti odločili podaljšati. Tako bodo plakati »Diskriminacija in jaz« ustavljali korak mimoidočih in spodbujala k ozaveščanju in prepoznavanju diskriminacije še vse do 28. februarja.