Razstava plakatov Ni opravičila

Izbrani plakati 11. mednarodnega natečaja Plaktivat na temo nasilja nad ženskami med 22. marcem in 6. aprilom 2019 v Galeriji stolpa Škrlovec.

Enajsto Plaktivatovo akcijo z naslovom “Ni opravičila” je TAM-TAM Inštitut zasnoval z nevladno organizacijo Društvom SOS telefon.

Foto: Črt Štrubelj

Natečaj za oblikovanje mestnega plakata se je dotaknil problematike med štirimi stenami in jo je prezrcalil na medij, ki zajema najširšo javnost. Cilj je bil poiskati vizualno sporočilo, ki bo na področju nasilja nad ženskami preseglo vsakdanja sporočila in hkrati opozarjalo na družbeno nesprejemljivost do kakršne koli oblike nasilja nad ženskami, žrtvam partnerskega nasilja pa sporočalo, da je izhod iz nasilnega odnosa možen.

Foto: Črt Štrubelj

Na oblikovalski natečaj je bilo prijavljenih 336 del, kar je krepko preseglo številko prejšnjega natečaja. Sodelovalo je 191 različnih oblikovalcev, umetnikov in agencij, 61 iz Slovenije in 130 iz tujine. Dela so prispela iz 31 držav, med drugimi tudi iz Alžirije, Mehike, Tajske, Romunije, Kitajske, Irana, ZDA, Finske, Rusije, Poljske in države Zimbabve.

Foto: Črt Štrubelj

Rdeča nit razstave je nesmrtna barvna trojica črna-rdeča-bela, lahko bi rekli sinonim za žalost-jezo-strah. Nekatere kreative z minimalnimi likovnimi elementi izražajo ekspresije brutalnosti, podobe trpljenja, druge v bolj detajlni, gosti pripovedni maniri prikazujejo zapiranja vase in srhljivi drget ogroženosti. Bistvo plakatov pa je tudi izpostavljena telefonska številka Društva SOS telefona 080 11 55 za pomoč žrtvam partnerskega nasilja. Ključ do rešitve je torej tu, v napravah, ki jih ne znamo več odložiti. Uporabimo jih tudi v tem primeru.

Foto: Črt Štrubelj

Razstavo je pripravil TAM-TAM Inštitut v sodelovanju z Layerjevo hišo.

Foto: Črt Štrubelj

Razstava Plaktivat: Ni opravičila
Galerija Stolpa Škrlovec
22. 3. – 6. 4. 2019

Odprtje razstave: 22. marec, ob 19h