Razstava plakatov “Pusti knjigi, da te odpelje”

Plakati, nastali na 10. mednarodnem natečaju Plaktivat z naslovom »Pusti knjigi, da te odpelje«, so tokrat našli mesto, kjer se počutijo zelo domače. Od 4. marca do 1. aprila 2019 bodo izbrani plakati na ogled v Knjižnici Otona Župančiča.

Foto: Matjaž Tavčar

Razstava na ogled postavlja dela, ki s svojimi interpretacijami teme posredujejo sporočilo na vizualno svež a odločen način. Skozi ilustracijo, fotografijo in kolaž, se avtorji ukvarjajo s pomenom in s pozabljenim užitkom branja knjig. Nanj učinkujejo v raznovrstnih izraznih modusih, tako kot s svojim duhom na bralca učinkujejo knjige. Ene humorno, živahno, druge pretanjeno in subtilno, tretje zbadljivo in satirično in tako naprej. Hkrati pa izbrani plakati izpostavljajo ključno bralno lastnost, vsi kažejo na to, da z branjem vstopamo v druge svetove: v domišljijski svet, narobe svet, zamaknjeni ali odmaknjeni svet. Vedno dlje od nas samih in zato toliko lažje v svet sočloveka. (kuratorka razstave Katja Ložar)

Foto: Matjaž Tavčar

TAM-TAMov Plaktivat je natečaj za oblikovanje mestnega plakata na aktualne teme, ki pretresajo našo družbo. Združuje družbeno vlogo mestnega plakata kot izjemno razširjenega medijskega formata in njegovo umetniško vrednost. Cilj jubilejnega, desetega, je bil poiskati vizualno sporočilo, ki bo ljudi spodbudilo k branju knjig in jih nad branjem ponovno navdušilo. Partner natečaja je bil zavod Divja misel.

Foto: Matjaž Tavčar

Razstavo je pripravil TAM-TAM Inštitut.