Razstava plakatov – ŠKUC 50

Študentski kulturni center (ŠKUC), ki sodi med vidnejša in pomembnejša središča za predstavitev sodobnega kulturno-umetniškega ustvarjanja v Sloveniji, v letošnjem marcu praznuje petdeset let od začetka svojega delovanja. Osrednji dogodek v počastitev 50. obletnice delovanja ŠKUC-a bo razstava plakatov v koprodukciji inštituta TAM-TAM, ki predstavljajo nekaj pomembnejših dogodkov in mejnikov društva ter so zanimivi po svoji likovno-umetniški zasnovi.

Žal se je kar nekaj plakatov v petdesetih let tudi izgubilo oziroma ni ohranilo, kljub temu pa bo na razstavi predstavljen pester in reprezentativen izbor del. Plakati so tako vsebinsko kot tudi oblikovno precej raznolikih estetik, saj so bili ustvarjeni v razponu petdesetih let in so nagovarjali različne ciljne publike s strani različnih oblikovalcev in oblikovalk. Na razstavi se preko medija plakata predstavljajo vse redakcije Škuca: likovna, glasbena, gledališka in filmska, redakcija za enake možnosti, sekcija LL, informiranje in svetovanje za mlade, založništvo in otroško-mladinska redakcija.

Plakat je bil v preteklosti mnogo pomembnejše komunikacijsko sredstvo za obveščanje in komuniciranje s ciljnim občinstvom, kot je to mogoče danes, saj je bil pogosto glavno ali celo edino sredstvo množičnega obveščanja o posameznih dogodkih. Kljub digitalnem razvoju pa plakat tudi danes ostaja pomembno sredstvo komunikacije z občinstvom v javnem prostoru. Lahko bi rekli, da je njegova opaznost še večja v poplavi grafik v virtualnih prostorih komunikacije.

ŠKUC je pri oblikovanju plakatov sodeloval s priznanimi oblikovalci_kami in umetniki_cami, med njimi so bili Ajdin Bašič, Alen Ožbolt, Andrej Brumen Čop, Barbara Predan, Boris Benko, Boštjan Lisec, Darja Vuga, Diana Anđelić, Dušan Mandić, Edo Milavec, Emil Kozole, Ervin Markošek, Etbin Štefančič, Fejzo Košir, Grega Kropivnik, Leda Bibič, Miloš Radosavljević, Irena Woelle, Irwin, Jana Marolt, Jane Štravs, Jasna Klančišar, Kladivo, Knast design, Kostja Gatnik, Lea Jelenko, Matej Peternelj, Matevž Medja, Mojca Sfeir, Neja Engelsberger, Nina Urh, Novi kolektivizem, Olja Grubić, Ranko Novak, Roman Bahovec, Slavimir Stojanović, Tomaž Lavrič, V.S.S.D., Zoran Cirkvenčić, Zoran Pungerčar, Zoran Smiljanič, Žiga Tomori in še mnogi drugi.

Petdesetletnica Društva ŠKUC je obenem živo pričevanje, da je kultura pomembno sredstvo upora in gonilo družbenih sprememb.

Vabimo vas, da se nam pridružite v petek, 1. aprila, ob 17. uri na odprtju razstave v TAM-TAMovi plakatni galeriji Figovec (pri podhodu Ajdovščina), da skupaj obudimo spomine na pretekle dogodke in nazdravimo novim izzivom, ki so pred nami. Razstava bo v Plakatni galeriji TAM-TAM pri Figovcu na ogled med 1. in 28. aprilom. 

Soorganizacija/koprodukcija razstave: ŠKUC + TAM-TAM Inštitut