Razstava Slovenski filmski plakat

Vljudno vabljeni na razstavo Slovenski filmski plakat 1991 – 2021, ki bo na ogled v TAM-TAMovi plakatni galeriji Figovec, med 9. in 29. julijem 2021.

foto: Tadej Kreft

“Filma brez plakata ni. Plakat je najprej prvi stik potencialne publike s filmom, povabilo k ogledu, kasneje je opomnik za mimoidoče, po ogledu filma pa iztočnica za refleksijo. Zato bi filmskemu plakatu lahko rekli predfilm na ulici. Dober plakat si zna izboriti svoje mesto v urbanem okolju in predvsem jasno komunicira, kar pomeni, da doseže svojo publiko. Če gre za klišejski film, je prav, da to izraža tudi plakat. Enako velja, če gre za filmsko mojstrovino.

foto: Tadej Kreft

Razstava odstira skoraj kronološki pregled produkcije filmskih plakatov v samostojni Sloveniji. Zvrsti filma predstavlja v vsej njihovi pestrosti: vključena sta tudi dokumentarni in celo risani film. Zasledimo lahko nekaj prelomnih filmskih naslovov, znanih režiserskih in igralskih imen ter pomembnih akterjev slovenskega oblikovanja.

foto: Tadej Kreft

Predstavljeni plakati bolj ali manj uspešno zasledujejo močno tradicijo slovenskega plakata. Tisti bolj klasični kot glavni motiv vključujejo izseke iz filmov, drugi se poslužujejo tehnike kolaža, nekaj oblikovno bogatejših pa skozi ilustracijo povsem avtorsko interpretira vsebino.” Jernej Kejžar

foto: Tadej Kreft

foto: Tadej Kreft

foto: Tadej Kreft

Zahvaljujemo se Slovenski kinoteki za dostop do gradiva, producentom filmov za soglasja za objavo in Jerneju Kejžarju za pomoč pri oblikovanju plakata in besedilu.

Organizacija razstave: TAM-TAM Inštitut
Razstavišče omogoča: Mestna občina Ljubljana
Postavitev razstave je omogočil: arnoldvuga+