29 črk za 25 let – razstava ob 25. obletnici tipografskih delavnic Tipo Brda

Plakatna galerija TAM-TAM, Figovec, Ljubljana,
2. 9.–3. 10. 2022

Skupina študentov arhitekture in oblikovanja se je poleti 1997 skupaj s profesorjem Lucijanom Bratušem, ki je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani poučeval kaligrafijo in tipografijo, odločila prodreti v skrivnost oblikovanja črkovnih vrst. Iz te pobude je v Šmartnem v Goriških Brdih tako začela z delom prva tipografska delavnica Tipo Brda

Za večino je bila delavnica prvo srečanje z oblikovanjem črk, saj so bili vsi, vključno z mentorjem, brez pravih izkušenj. Pionirsko in skupaj so iskali rešitve ter se učili drug od drugega. Kolikor je bilo udeležencev, toliko je bilo tudi poti in pristopov k oblikovanju. 

V petindvajsetih letih se je na delavnicah zvrstilo 225 študentov, mentorjev in predavateljev iz več kot 22 držav. Mnogi udeleženci se vračajo, pogosto tudi kot mentorji. Vsako leto so na delavnice vabljeni novi udeleženci, ki so s pomočjo znanja in izkušenj starejših kolegov v sproščenem vzdušju vstopijo v svet tipografije in pisav. Zahtevnostna raven je z leti postala vedno višja, s tehnološkim razvojem se je dvignila tudi kvaliteta končnih izdelkov.

Delavnice Tipo Brda so z neformalnimi učnimi metodami in nedogmatskimi oblikovalskimi pristopi mnogim sodelujočim ponudile nova tipografska znanja, ki so jih izvrstno izkoristili na svojih poklicnih poteh.

Razstavo so kurirale in oblikovale: Alja Herlah, Sava Kosmač, Linda Söderholm

Druženje ob odprtju razstave se bo odvijalo 2. septembra ob 19. uri. Z nami bo tudi pivovarna Tektonik. 

Voden ogled razstave: Sreda, 28. september, ob 17:00 >>

Tipo Brda Instagram I Facebook I Splet

Razstava je nastala v koprodukciji TAM-TAM Inštituta in Tipo Brd.