ALUO: Letterform Explorers

Plakatna galerija TAM-TAM, Figovec, Ljubljana
7. 7.–31. 8. 2023

Projekt Letterform Explorers je odziv na aktualne raziskovalno-eksperimentalno naravnane tipografske prakse na področju izobraževanja oblikovanja črkovnih vrst.

Na mednarodni intenzivni petdnevni delavnici v organizaciji Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani je med 12. in 17. junijem 2023 sodelovalo 11 študentov in študentk Oblikovanja vizualnih komunikacij (UL ALUO) ter 9 študentov in študentk Studija dizajna (Univerza v Zagrebu, Fakulteta za Arhitekturo). Delavnico je koordiniral prof. Domen Fras, študij črkovnih form na treh vzporednih smereh pa so mentorirali mladi slovenski oblikovalci: mag. Alja Herlah (Koncept & oblika), Nejc Prah (Orodje & površina) in Zoran Pungerčar (Material & prostor).

Študentke in študenti so preko različnih eksperimentalnih pristopov in inovativnih metod razvili lastna orodja, obravnavali različne materiale ter koncipirali oblikovna izhodišča. Preko ideacij in iteracij so izvedli konkretne črkovne forme v različnih tehnikah, materialih, odnosih in merilih, ki presegajo običajne študijske prakse. V luči analognega ustvarjanja so udeleženci delavnice vseskozi prevpraševali konvencionalne črkovne oblike in z njimi povezane manifestacije alfabetov, ki jih predstavljajo na razstavi plakatov.

Čemu se odzivamo?

V preteklih dveh desetletjih smo priča številnim mejnikom na področju oblikovanja vidnih sporočil. Vzpon družabnih omrežij, specializirana spletna mesta z oblikovalskimi vsebinami, kolektivna spletna orodja, festivali in konference, novi reprodukcijski procesi, globalni industrijski standardi; vse to ima izjemen vpliv na tipografijo kot jedrno disciplino oblikovanja vidnih sporočil. Tipografija je bila vedno tesno povezana s tehnologijo in močno zakoreninjena v kulturi in jeziku. Dandanes sta  tipografska kultura in jezik globalno popularizirana.

Vznikajo mnoge skupnosti oblikovalcev pisav in uporabnikov pisav tudi na prostorih z malo tipografske tradicije. Mnoštvo spletnih orodij omogoča ekspresivno generativno tipografijo z neskončnimi možnostmi manipulacije. Opentype podprt z Unicode standardom, enotni formati fontov za splet, razvoj brskalnikov in programskih jezikov, variabilni fonti, intuitivni urejevalniki fontov, git repozitoriji … Vse to omogoča eksponentno rast proizvodnje in trga fontov. A dozdeva se, da mainstream digitalni ponudbi manjka izvirnosti inovativnih črkovnih oblik izven široko sprejetih konvencionalnih okvirjev.

Digitalna orodja in naprave nam koristijo na mnoge načine. Natančnost, hitrost, kapaciteta bodisi produkcije bodisi razširjanja so izjemne v primerjavi s preteklimi tehnologijami. Po drugi strani pa se interakcija z računalniki vedno dogaja preko vmesnika. To je frustrirajoče. Analogni potek dela: možgani, roke, orodje je drugačen in nagrajujoč. Izziva nasprotne, alternativne ustvarjalne procese, vodi nas do nepredvidljivih rezultatov. Rezultatov, ki nam na vizualni ravni pomagajo odgovoriti na izhodiščna vprašanja te raziskave:

Kaj je lahko črkovna oblika?
Kako se lahko črkovne oblike razvijajo?
Kako lahko črkovne oblike postanejo pisave?

Odprtje razstave se bo odvijalo v petek, 7. julija, ob 19:00 v Plakatni galeriji TAM-TAM, Figovec. 

_____

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani

Letterform Explorers je projekt s področja uvajanja pristopov na raziskovanju utemeljenega kurikula (RSF ukrep A.I.1)

Koordinacija: prof. Domen Fras

Mentorji: mag. Alja Herlah, Nejc Prah, Zoran Pungerčar

Študentke in študenti: Karla Braovac, Nika Dejanović, Tina Dernovšek, Diana Dimitrijević, Vladana Dimitrijević, Ian Farkaš, Goran Gajić, Lucija Kapetanić, Enea Knežević, Katja Klinc, Jan Kranjec, Valentina Lupi, Nikolina Popov, Mia Radić, Zala Reberc, Ana Rogač, Luka Nera Sibila, Ana Sunara, Urban Šelj, Glorija Zaić

Fotografije: Žan Gašperič
Promocija: Sara Bešlin Vatovec
Projektna pisarna / project management: Nastja Majerič
Tehnična podpora: Peter Pulin

Produkcija: TAM-TAM