“Kdo bo pa pol plakate dizajniru?” Razstava plakatov Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana

Plakatna galerija TAM-TAM, Figovec, Ljubljana,
5. 5.–1. 6. 2023

Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, bolj znana kot Oblikovna, je ustanova s skoraj 80-letno tradicijo, ki vse od leta 1946 vzgaja generacije bodočih likovnih ustvarjalcev v objemu Plečnikovih Križank v samem srcu mesta Ljubljana. V ustvarjalnem okolju Križank so se v desetletjih mojstrile generacije najžlahtnejših slovenskih likovnih (in drugih) ustvarjalcev, kar potrjuje tudi število njihovih prejemnikov Prešernove nagrade.

Pričujoča razstava je nastala iz želje, da bi Ljubljančanke in Ljubljančane ter seveda vse soustvarjalce utripa našega lepega mesta opomnili, kaj se dnevno odvija za pročeljem kulturnega spomenika, za katerega se včasih pozablja, da je tudi izobraževalna ustanova, ki živi in diha z mestom, se oplaja z njegovo umetniško in arhitekturno dediščino in soustvarja njegovo podobo.

Dijaki od prvega do četrtega letnika smeri grafično oblikovanje so bili povabljeni, da za razstavo v mediju plakata prispevajo svoje videnje šole in umetnosti ter kulture na splošno, pri izbiri ožje tematike pa smo jim pustili odprte roke. Predstavljene rešitve se zato dotikajo širšega konteksta umetnosti, (slovenske) kulture, vloge (vizualnih) ustvarjalcev v družbi, odnosa družbe do umetnosti in drugačnosti ter grajenja skupnosti na temelju razumevanja in sprejemanja. Med procesom so se odvili premisleki, izhajajoči iz hitrega razvoja umetne inteligence in prihodnosti kreativnega poklica, pomena navdihujočega okolja za ustvarjanje in drugih, bolj stvarnih problemov, kot je vedno večja prostorska stiska in negotovost prihodnosti naše šole.

Vabimo vas, da si z mladim, (še) idealističnim pogledom ogledate njihove mlade stvaritve: “Smo del mesta in naša iskrena želja je z domišljijo in delom prispevati k njegovemu razvoju. Tu smo, vaši smo!”

Odprtje razstave se bo odvijalo v petek, 5. 5., ob 15. uri. 

Avtorji plakatov: Maša Furtula, Ula Grdjan, Erik Grubišić, Zoja Isoski, Maša Jančar, Katja Javornik, Gašper Judež, Anja Kapljič, Vincent Košmrlj Dobršek, Manca Logar, Klara Maver, Manca Nakrst, Izabela Puc in Amadej Lah, Zara Podgoršek in Tajda Ramšak, Iva Racman, Tjaša Renčelj, Jaka Rot, Rebeka Šterk, Nika Tavčar.

Mentorji: Sava Kosmač, Samo Lapajne, Barbara Ogrič Markež, Blaž Slapar.