Podobe Liffa

Plakatna galerija TAM-TAM, Figovec, Ljubljana,
4.–27. 10. 2022

Ob 33. Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu bo v Plakatni galeriji TAM-TAM v Parku slovenske reformacije na ogled razstava Podobe Liffa – Logo Liffa skozi čas.

Liffe ‒ zgodba o uspehu

Zakaj je Liffe, Ljubljanski mednarodni filmski festival, zgodba o uspehu? Ker že 33 let teši lakoto po dobrem filmu. Ker je v tem času postal sinonim za kakovosten umetniški film in navdihujoče filmsko druženje. Ker odpira vrata v presunljive življenjske zgodbe, ki jih junaki filmov doživljajo v najrazličnejših kulturah sveta in socialnih okoljih, s katerimi morda nimamo neposrednega stika.

Zasluga za priljubljenost Liffa gre filmskim ustvarjalcem vsega sveta, čarovnikom, ki na filmski trak zapisujejo najrazličnejše zgodbe, lovijo osvobajajoče, up vzbujajoče trenutke življenja, pa tudi temačne in tragične, ki se nas dotaknejo skoraj tako silovito kot izkustva vsakdana.

Ključ za uspeh festivala so tako tisti, ki ga pripravljajo, kot tudi gledalci Liffa, ljubitelji filmske umetnosti, ki jih je vsako leto med štirideset in petdeset tisoč.

Liffov logotip je pred 23 leti oblikovala mag. Maja Gspan Vavpetič, kreativna vodja oblikovanja v Cankarjevem domu. Ta ključni vizualni predstavnik Liffa je vsako leto likovno reinterpretiran ter zrcali prepoznavnost in dejstvo, da je Ljubljanski mednarodni filmski festival spet tu, kot vsako jesen, in vabi v kinodvorane.

Mag. Maja Gspan Vavpetič o Liffovem logotipu: »Logotip Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe je akronim, pomensko oblikovan kot Life z obrnjeno črko f, ki zastopa film. Simbolično pomeni odsev življenja na filmu. Od svojega nastanka leta 1999 v tej obliki pripada Cankarjevemu domu (CD), osrednjemu slovenskemu kulturnemu in kongresnemu centru, ter je njegova blagovna znamka kulturno-umetniškega programa z največ obiskovalci letno.«

Razstava Galerije TAM-TAM predstavlja plakate Liffa, ki so jih od 11. Liffa domislili različni oblikovalci, večinoma pa stalni sodelavci Cankarjevega doma. Vsi so pomembno vplivali na prepoznavnost Liffa in s festivalom delijo zgodbo o uspehu.

Druženje ob odprtju razstave bo se bo odvijalo v torek, 4. oktobra, ob 17. uri.

Več o filmskem festivalu >>

Razstava je nastala v produkciji TAM-TAM Inštituta in Cankarjevega doma.