Razstava študentskih plakatov 15. mednarodnega natečaja Plaktivat // Krvodajalstvo

Plakatna galerija TAM-TAM, Figovec, Ljubljana,
10. 2.–14. 3. 2023

Razstava predstavlja izbor študentskih plakatov, prijavljenih na 15. mednarodni natečaj Plaktivat – Krvodajalstvo.

Na 15. Plaktivat, ki ga je zavod TAM-TAM Inštitut razpisal v sodelovanju z Zavodom za transfuzijsko medicino in Rdečim križem Slovenije, se je v letošnjem letu prijavilo 780 oblikovalcev z vsega sveta, od tega 412 študentov. Namen natečaja je bil spodbujanje in ozaveščanje o pomenu darovanja krvi.

Predstavnika žirije, Alja Herlah in Blaž Rat, sta ob natečaju zapisala:

Na tokratni Plaktivat smo prejeli rekordno število prijav iz vsega sveta, kar daje priznanje in ugled natečaju, hkrati pa potrjuje tudi vsa skupna prizadevanja. Veseli dejstvo, da narašča tudi število del, prijavljenih v kategoriji “Sveža kri”, kar nas pripelje do zaključka, da si mladi oblikovalci želijo edinstvenih priložnosti za ustvarjanje in aktivno participacijo pri izpostavljanju družbeno odgovornih tem. Če na eni strani prijavljene rešitve izkazujejo veliko mero kreativnosti, se na drugi strani kaže precejšnje pomanjkanje tehnične doslednosti. Žal smo iz odločanja tako morali izločiti nemalo število plakatov, ki so bili izvedbeno skromni in predvsem tehnično neustrezni. Vsekakor izziv, ki ga velja v prihodnje še dodatno nasloviti. 

Od 10. februarja bo na ogled izbor del slovenskih in tujih oblikovalcev, prijavljenih v kategorijo Sveža kri. Med njimi tudi zmagovalni plakat “Gorivo življenja”, ki ga je ustvarila Petra Lapajne Povirk.

Avtorica zmagovalnega plakata izkazuje visok nivo izvedbenega znanja, saj gre za vizualno dovršen izdelek. Žirijo je natečajni predlog prepričal predvsem s premišljeno in dosledno referenco na aktualno globalno dogajanje, s čimer se na kreativen in nekonvencionalen način zrcali sporočilo oblikovanega plakata. Slehernik ob ogledu plakata ni le soočen s problematiko pomanjkanja krvodajalcev v Sloveniji, ampak je tudi nagovorjen, da pristopi k aktivnemu vključevanju darovanja krvi. Plakat tako v ožjem in širšem pogledu ustreza vsem merilom, ki jih mora doseči, da postane zmagovalni.

Odprtje razstave se bo odvijalo 10. februarja ob 16. uri. Na odprtju bo podeljena nagrada zmagovalki študentske kategorije. Podelitev pa bo pospremljena z druženjem z oblikovalci in ustvarjalci natečaja.

Razstavljeni avtorji

Zoja Leskovšek, Aleksandra Kortas, Aleksandra Kortas, Angela Collini, Zala Doupona, Jan Hostnik, Jin Qin, Congzhen Tao, Zala Reberc, Zuzanna Zapart, Lenart Marovt, Lejla Korać, Daniel Lenarčič, Xiaotong Chen, Tea Es, Lana Črnigoj, Sara Mekinc, Ariana Andoljšek, Klemen Berus, Dora Kaštrun, Petra Lapajne Povirk.