UGLJ // Sanja Vatić: Obarvano v rdeče

Ulična galerija TAM-TAM, Vegova ul., Ljubljana,
20. 12. 2022–23. 1. 2023

Fotografije, najdene na internetu, so reporterski posnetki različnih protestnih shodov, demonstracij in navijaških skupin, ki so se v zadnjih letih zvrstili v mnogih evropskih in svetovnih mestih: od shodov proti zakonu o omejitvi pravic do splava, antirasistični protesti, protesti zoper policijskega nasilja, shodi proti omejevanju gibanja v času kornakrize, protivojni protesti na eni strani ter  fotografije nešportnega navijašta huliganskih skupin na drugi.

Delo združuje estetiko protestov in demonstracij na eni strani ter športnega navijaštva in huliganstva na drugi. Dve nasprotujoči si obliki izražanja neodobravanja ali ugovora, bodisi nezadovoljstva, nestrinjanja bodisi podpore, v svojem jedru hote ali nehote uporabljata podobne prvine vizualnih in performativnih elementov, s katerimi komunicirata in posredujeta svoje zahteve, načela, ideje, želje in upanje znotraj javnega prostora.

Serija fotografij Obarvano v rdeče nagovarja gledalca k razmisleku o aktualnih političnih in družbenih temah, ki so še posebaj v teh nestanovitnih časih pogosto predmet ozkega pozicioniranja in razdvajanja. Protesti kot tudi različne oblike navijaštva so ena od oblik izraza nestrinjanja, so signal, da je med ‘vladajočim’ in ‘vladanim’ prišlo do razčlenitve družbene ‘pogodbe’. Obenem se delo dotika pomena javnega prostora, v katerem akterji fizično zasedajo specifični prostor znotraj različnih kontekstov in za katerega velja, da je dostopen vsej javnosti.

S pomočjo fotomanipulacije, brisanja človeških teles iz originalnih, dokumentarnih fotografij delo obravnava materialno, fizično telo, ki se mu dogaja ‘krivica’. S samo alienacijo fizičnega tako zarežemo ločnico med ‘subjektom’ in preostalim svetom. Odtujitveni moment fizičnega nakazuje na telo, kateremu pravice, ki so bile nekoč pridobljene, ne pripadajo več oziroma so jim bile odvzete na nedomokratičen način. Končne abstraktne podobe, ki mestoma spominjajo na packe Rorschacovega testa, govorijo o udejanjanju, ki se v javnem prostoru vršijo tudi s pomočjo kolektivno nezavednega.

Razstava je nastala v produkciji študentov AVA – Akademija za vizualne umetnosti, ki v sezoni 2022/23 pripravljajo program Ulične galerije TAM-TAM na Vegovi. Cikel dvanajstih razstav  kurira Sanja Vatić.