UGKR // Človek, ne jezi se!

Ulična galerija TAM-TAM, Tomšičeva ul., Kranj,
24. 11.–31. 12. 2023

Najnovejša razstava v Ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAMa Človek, ne jezi se! odpira pogled v igro včeraj, danes in jutri, poseben poudarek pa daje sedanjemu doživljanju igre skozi otroške oči.

Razstava Človek, ne jezi se! je nastala kot plod sodelovanja med skupnostjo otrok (Ami, Julija, Mark in Meta), ki vsak teden ustvarjajo v kranjskem Stolpu Pungert v sklopu tečaja Umetniški atelje. Skozi in-situ instalacijo, ki jo otroci izdelajo na dan odprtja razstave, se izražata otroška domišljija ter srčna zmožnost skupnega sodelovanja in ustvarjanja.

Razstava je hkrati potovanje skozi čas, ki nas popelje od otroških igralnic in uličnih pustolovščin prek barvitih ilustracij do sodobnih svetov virtualne resničnosti, umetne inteligence in inovativnih igrač. Otroške ilustracije prikazujejo smeh, radovednost in igro kot univerzalne jezike, ki presegajo generacije. Vsaka ilustracija ima svojo zgodbo, ki nagovarja otroški svet v vseh nas in nas spomni, kako pomembno je ohraniti otroško radovednost, radoživost in preprostost. Človek, ne jezi se! je priložnost, da skupnost doživi moč in pomen igre, ustvarjalnosti ter sodelovanja skozi otroške oči.

Mentorica razstave in tečaja Umetniški atelje je akademska slikarka Meta Šolar (1989). V svojem ustvarjanju se posveča predvsem zakriti figuraliki, ki meji na nadrealizem. Navdihujeta jo sodobna kultura in vprašanje identitete v digitalni dobi, zato se njeno delo nenehno spreminja in razvija. Razstavlja po Sloveniji in svetu, med drugim v Londonu, Tokiju in na Dunaju. Živi in ustvarja v Radovljici.

Odprtje: petek, 24. 11. 2023 ob 17.00| Na ogled do: 31. 12. 2023 | Mergentalerjeva / Ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAMa.

_ _ _

Mergentalerjeva ulična galerija je umetniški projekt Zavoda Carnice in TAM-TAM Inštituta.
V sezoni 2023 predstavlja umetniška dela avtoric in avtorjev, ki nagovarjajo osrednjo temo Skupnost [O].