UGKR // CUTOUT – Krik iz tišine (KAOS 2022)

Ulična galerija TAM-TAM, Tomšičeva ul., Kranj,
10. 6.–13. 8. 2022

Festival kolaža CUTOUT je prvi kolažni projekt v Ukrajini. Cilj festivala je promovirati kolaž kot sestavni del sodobne umetnosti.

Umetniki: Mila Cheprasova, Anhelina Datsiuk, Olga Drozd, Yulia Fareniuk Chloe, Maryna Gerdiy, Eva Holts, Mykhailo Honcharenko, Hanna Hrydasova, Yaroslava Huz, Sasha Kitaeva, Oleksandra Kulikovska, Katya Lisova, Аlexandr Meshcheriak, Valeria Miroshnikova, Natalia Ohman, Vika Ostrenko, Ziu Poberezhniuk, Pro100isus, Annete Sagal, Anna Serbinova, Olesia Serohina, Maria Shapranova, Uliana Shchabel, Yaroslava Shkolna, Lena Solomenchuk, Katya Syta, Patricia Tokav-Sedh, Oleksandra Tretiakova, Kseniya Turenko, Anastasiia Viekua, Kovtun Vsevolod, Daria Zoria

“Mi smo, tako kot kolažne skupnosti na splošno, zelo prijazni. Tudi v vojni podpiramo drug drugega. Še vedno ne vem točno, kje so zdaj vsi. Ampak vem, da imamo drug drugega. Kolaž je v tem času postal za vsakogar dobra terapija, a nekateri od nas prva dva meseca vojne sploh nismo mogli ustvarjati umetnosti. Vojna nam je ukradla toliko stvari. Večina nas se celo boji pokazati občutke skozi umetnost, ker je prisotno toliko bolečine. Vsak dan poskušamo nadaljevati življenje in spati skupaj s sirenami. Zdaj ima vse koeficient vojne. Naučili smo se, da ne vemo, kaj se bo zgodilo čez minuto, in še vedno verjamemo v najboljše, saj nimamo druge izbire.” (Katya Syta)

Festival kolaža CUTOUT so ustanovile umetnice Annete Sagal, Katya Syta in Olha Syta, članice kolektiva Kyiv Collage Collective, ki je začel delovati leta 2021. Prva edicija festivala se je zgodila junija 2021 v Kijevu v Muzeju zgodovine in Galeriji RA. Druga edicija je bila načrtovana za leto 2022, vendar je zaradi vojne z Rusijo trenutno odpovedana. Festival CUTOUT je ob osrednji razstavi razvil več kolažnih projektov: CUTOUT Collage Studio, odprt avgusta 2021, ponuja umetniški prostor rezidenčnim umetnikom, ki tam tudi mesečno razstavljajo, hkrati pa tudi delavnice kolaža in predavanja; CUTOUT Lovers je projekt, ustvarjen za razstave ukrajinskih umetnikov kolaža v ukrajinskih kulturnih ustanovah – prva razstava je bila februarja 2022 v galeriji “Mytets” v Kijevu; in CUTOUT Store, ki je umetniška platforma na Facebooku, kjer lahko ukrajinski umetniki prodajajo ter kupujejo avtorska kolažna dela. Kljub temu, da se Ukrajina danes sooča z grozljivimi posledicami ruske vojne, kolažna skupnost, ki se je zgradila okrog festivala, ne obupuje in trdo dela, da se bo naslednji festival enkrat odvil.

Košček CUTOUTA si lahko ogledate skozi razstavo Krik iz tišine v ulični galeriji TAM-TAM v Kranju v okviru Festivala sodobnega kolaža KAOS.

Za novice in podporo ukrajinskemu Festivalu kolaža CUTOUT obiščite @cutout.festival na Instagramu in Facebooku.