UGKR // Ecce Homo: Figura v novi realnosti (MFLUK 2022)

Ulična galerija TAM-TAM, Tomšičeva ul., Kranj,
30. 09. - 10. 11. 2022

Tokratna razstava v Mergentalerjevi ulični galeriji je del 11. mednarodnega festivala likovnih umetnosti Kranj, ki ga organizirata Likovno društvo Kranj in Zavod za turizem in kulturo Kranj. Razstavljajo: Carla Sutera Sardo, Sven Pfrommer in Igor Vitomirov.

Carla Sutera Sardo, rojena leta 1983 v Agrigentu. V času univerzitetnega študija prava, razpetega med Palermom in Rimom, se je začela ukvarjati s fotografijo. Umetniško raziskovanje je pričela na obzorju avtoportreta, ki ga je nadgradila s fotografskim eksperimentom, povezanim z najbolj nenavadnimi in neokrnjenimi naravnimi pojavi na Siciliji. Ob tem je razvila osebni izrazni jezik, ki ji omogoča, da svoje videnje izpove z uporabo fotografije. Njeno raziskovanje se osredotoča na dvogovor ženske in njenega telesa v pokrajini. Svoja dela je objavila v številnih publikacijah, na samostojnih in skupinskih razstavah doma in po svetu. 

Sven Pfrommer, rojen leta 1965 v Berlinu. Je nemški fotograf in likovni umetnik. Po diplomi iz vizualne komunikacije je pridobil štipendijo British Councila za študij vizualnih umetnosti na Royal College of Art v Londonu. V svoji multidisciplinarni umetniški praksi presega meje fotografije, slikarstva ter grafike. Njegova dela so ustvarjena z uporabo akrila, kovine, lesene plošče ali platna. Prejel je nagrado Berlin Airlift Price in nagrado Walter Thiemanna, Leipzig. Njegova serija Tokyo Crossing je pred kratkim osvojila zlato nagrado na temo arhitektura PX3.

Igor Vitomirov, rojen leta 1974 v Beogradu. Od dvaindvajsetega leta živi na Švedskem, kjer je študiral oblikovanje in fotografijo, s katero so ukvarja tudi poklicno. Svoj izrazni jezik gradi na minimalistične pristopu, ki se navdihuje v interakciji ljudi z okoljem. Njegova fotografija najpogosteje združuje resničnost in domišljijo, v njej pa je vedno prisotna tudi želja po vrnitvi k bistvenemu. Svoja dela redno razstavlja po Skandinaviji in Evropi, zlasti v Milanu (2015), Lizboni (2016) ter Parizu (2018).

* Odprtje razstave v Mergentalerjevi ulični galeriji bo v sklopu odprtja vseh razstav MFLUK 30. 9. ob 17:00 (začne se na Glavnem trgu, nadaljuje z vodenim ogledom vseh razstav).