UGKR // Ela Leko in Leo Subanović: V prehodu – zapuščeni tekstil, nove metode (BIEN)

Ulična galerija TAM-TAM, Tomšičeva ul., Kranj,
29. 6.–10. 8. 2023

Vse v naši galaksiji je osredotočeno na sonce. Umetnika na rezidenci sta skozi Prehod prikazala sonce kot objekt, ki nas napaja, okoli katerega se vrti naš planet. Zemljevid sonca so ljudje dolga leta uporabljali kot pomoč na potovanjih.

Obe stranski plošči ulične galerije prikazujeta zemljevid neba v Zagrebu na dan odhoda in zemljevid neba v Kranju na dan, ko bosta avtorja prikazala svoje delo javnosti. To je zemljevid fizične poti njunega tranzita. Srednja površina galerije pa je narejena za Kranjčane, ki jima jo pomagajo zapolniti s planeti iz reciklirane plastike, tekstila in žganega filca.

Leko in Subanović bosta od 23. junija do 1. julija ustvarjala v sklopu umetniške rezidence BIEN 2023, njuna razstava pa bo na ogled med 29. junijem in 10. avgustom v Ulični galeriji TAM-TAM v Kranju. 

Ela Leko je študentka podiplomskega študija oblikovanja tekstilij na Fakulteti za tekstilno tehnologijo v Zagrebu na Hrvaškem. Na oblikovalski sceni je aktivna od leta 2015, razstavlja na različnih skupinskih razstavah in samostojno sodeluje pri projektih. V svojem umetniškem ustvarjanju razgrajuje različne materiale in jih ponovno sestavlja v nove oblike. Osvojila je 2. mesto v projektu ReGalerije Zabok in Tekstilno-tehnološke fakultete ter posebno priznanje na Razstavi hrvaškega dizajna 21/22. Izvedla je tudi trimesečno sodelovanje z Laboratorijem Gajnice, ki je vključevalo tekstilne delavnice in se zaključilo z land artom v javnem prostoru.

Leo Subanović študira in živi v Zagrebu. Leta 2014 se je vpisal na Šolo za uporabno umetnost in oblikovanje, na smer oblikovanje tekstilij. Leta 2016 je bil nagrajen za skupinski projekt in razstavljen na 43. Ambienti v Zagrebu. Leta 2018 je nadaljeval šolanje na Tekstilno-tehnološki fakulteti v Zagrebu. Je eden od finalistov zagrebškega tedna oblikovanja 2022. Z ReGalerijo je sodeloval pri oblikovanju tapiserij, za kar je prejel posebno priznanje na Razstavi hrvaškega oblikovanja 21/22. Trenutno je v drugem letniku magistrskega študija.

Projekt nastaja v okviru programa Culture Moves Europe. Projekt v celoti financira Evropska unija, izvaja pa ga Goethe-Institut. 
Delo nastaja s finančno pomočjo Evropske unije. Stališča, izražena v tem dokumentu, nikakor ne odražajo uradnega mnenja Evropske unije.