UGKR // KRANJ FOTO FEST 2022 – Še en sončen dan blizu vrat pekla

Ulična galerija TAM-TAM, Tomšičeva ul., Kranj,
24. 8.–25. 9. 2022

Ulična razstava Ludwiga Nikulskega (1989, Nemčija) v ulični galeriji TAM-TAM na Mergentalerjevi ulici v Kranju je del razstavnega programa festivala Kranj Foto Fest 2022.

Poljska na meji z Ukrajino, marec 2022  

 »Tretji teden ruske vojne sem s svojim fotoaparatom preživel na Poljskem in se premikal vzdolž ruske meje. Zrak nad sicer idilično pokrajino te regije je bil težak in zadušljiva atmosfera je ustvarjala absurdne prizore. Družine so hodile po obali jezera, medtem ko so bili vojaki stacionirani v priljubljenih počitniških nastanitvah. Eden od obmejnih policistov mi pravi, da se je vse spremenilo. Lastnik hotela mi pravi, da se ni spremenilo nič. Vojna je na nek način blizu, za večino ljudi pa še vedno oddaljena. Vsakodnevno življenje in izredne razmere se srečajo na meji, ki nenadoma za mnoge postane dom. Fotografiram kraje, ki jih je vojna obšla, in prostore, kjer bi morda še vedno lahko vladal red. Pa vendar temu ni tako.« Ludwig Nikulski

Razstavljene fotografije spremljajo zapisi, vzeti iz avtorjevega popotnega dnevnika, ki gledalcu omogočijo nov, domišljijski zorni kot. Besedilo nudi vpogled v situacijo, v kateri je vojna zelo blizu, obenem pa je to osebna refleksija fotografa med delom na območju konflikta.

Več informacij o festivalu najdete na spletni strani festivala >>