UGKR // Tomaž Zajelšnik: Vapor(wave) [O]

Ulična galerija TAM-TAM, Tomšičeva ul., Kranj,
21. 4.–20. 5. 23

Serija črno-belih fotografij vapor(wave) se je porodila kot refleksija avtorjevih čustev ob nastopu globalne pandemije Covid-19.

V karantenskem obdobju je avtor z balkona podrobno opazoval in dokumentiral nebesne pojave in premišljeval o vodi ne kot zgolj dajalki življenja, ampak tudi kot maligni akterki v obliki respiratornih virusov, ki se prenašajo preko kapljičnih izločkov oziroma vodne pare. Notranje občutke tesnobe in negotovosti je skušal preslikati s pomočjo fotografiranja abstraktnih naravnih pojavov, ki so neposredno sestavljeni iz vode oziroma so nastali zaradi njenega pomanjkanja (oblaki, led, zogleneli ostanki kraške krajine po poletnih požarih leta 2022). Cilj fotografske serije je sprožanje razmisleka o vodnem ciklu, njegove vloge pri zagotavljanju življenja in zdravja ter njegove krhkosti in spremenljivosti v luči klimatskih sprememb.

Odprtje razstave: petek, 21. 4., ob 17h

Tomaž Zajelšnik (1988) je pričel fotografirati v fotografskem krožku v gimnaziji, kjer se je naučil klasičnih analognih fotografskih postopkov. Študiral je na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Med leti 2011 in 2013 je delal kot redni fotoreporter za časopis Dnevnik in pokrival dnevne novice in dolgoročne družbene in politične zgodbe. Kasneje je delal kot snemalec na dokumentarnih in študentskih filmskih projektih.Trenutno ustvarja dolgoročne fotografske serije s poudarkom na fotografiji narave. Samostojno je razstavljal leta 2012 v Mestnem muzeju Ljubljana s serijo fotografij s prostovoljskih delovnih taborov z naslovom Mednarodno prostovoljstvo v besedi in sliki. Istega leta se je udeležil skupinske razstave Daily Press na festivalu Visa pour l’image v Franciji. Leta 2021 so bile njegove fotografije del skupinske razstave 30 let Muzeja solinarstva v Pomorskem muzeju Sergeja Mašere v Piranu. Lani je razstavljal tri dela serije vapor(wave) v Galeriji Photon kot del skupinske razstave Fotonične edicije.

Instagram: @tomazzajelsnik
tomazzajelsnik.com

________________

Mergentalerjeva ulična galerija je umetniški projekt Layerjeve hiše in TAM-TAM Inštituta. V sezoni 2023 predstavlja umetniška dela avtoric in avtorjev, ki nagovarjajo osrednjo temo Skupnost [O].