UGKR // Viktorija Vuković, Antun Mlakić, Teodora Kumanudi, Anja Aleksić: Rojstvo

Ulična galerija TAM-TAM, Tomšičeva ul., Kranj,
31. 5.–22. 6. 2023

Umetniško delo z naslovom Rojstvo je nastalo kot rezultat sodelovanja med študenti univerz v Beogradu in Zagrebu v sklopu umetniške rezidence BIEN 2023. Tekstilna instalacija na treh plakatih simbolizira bistvo, ki se skriva v vsakem posamezniku in nagovarja k preporodu.

V središču instalacije se nahajajo tekstilni mlinčki, ki simbolizirajo Cervantesov boj z mlini na veter. S podobnimi, lastnimi mlini se ljudje spopadajo vsakodnevno ter tako postanejo sužnji samim sebi, sredi hitrega tempa življenja in stalnih bremen pa izgubljajo “sonce”, svetlobo in pogled na svoje pravo bistvo. Namen dela je spodbuditi razumevanje pomembnosti trajnostnega življenja in vpliva, ki ga imajo posamezniki na svet okoli sebe.

V ustvarjalni proces so bili vključeni tudi otroci iz kranjskih okoliških vrtcev.

Avtorji: Viktorija Vuković je študentka podiplomskega študija tekstilnega oblikovanja na Fakulteti za tekstilno tehnologijo v Zagrebu na Hrvaškem. Antun Mlakić je diplomiral na Fakulteti za tekstilno oblikovanje v Zagrebu. Anja Aleksić je študentka 3. letnika dodiplomskega študija Scenografskega oblikovanja na Fakulteti za uporabne umetnosti v Beogradu v Srbiji. Teodora Kumanudi je dodiplomska študentka 3. letnika na Oddelku za scensko kostumografijo na Fakulteti za uporabne umetnosti v Beogradu. Vsi redno razstavljajo svoja umetniška dela na številnih razstavah.

Celoten program Bienala tekstilne umetnost >>