UGLJ // Agate Lielpētere: Kdo bo hranil mačko, medtem ko naju ni?

Ulična galerija TAM-TAM, Vegova ul., Ljubljana,
24. 3.–28. 4. 2023

Ljudje smo, čeprav nekateri radi trdijo nasprotno, čredne živali. Za duševno stabilnost smo – vsaj do neke mere – odvisni od družbenih interakcij. Vendar je v kriznem stanju na kocki veliko več kot naša psihična vzdržljivost. Zanašamo se na znanje, preskrbljenost in izkušnje drug drugega.

Naslov dela je metafora naše skupne odgovornosti, da skrbimo drug za drugega in za svoje okolje. Metafora poudarja pomen skupnosti in vpliv, ki ga ima skupnost na naše možnosti preživetja. Kot družba se moramo naučiti sodelovati, deliti svoje vire, da bi pomnožili ugodne rezultate. Alternativa je mračna: brez nekoga, ki bo hranil našo mačko, medtem ko nas ni, bo prišla lakota in mačka bo izstradala. Skrb za druge služi kot nekakšna iskrena, protikapitalistična oblika valute skupnosti, opomnik, da naša medsebojna povezanost ni le stvar družbene kohezije, ampak tudi stvar preživetja.

Agate Lielpētere (r. 1995) je latvijska vizualna umetnica, ki trenutno živi v Ljubljani. Diplomirala je iz umetnosti s specializacijo iz grafike na Likovni akademiji v Latviji, trenutno pa opravlja magistrski študij sodobnih vizualnih praks na Akademiji za vizualne umetnosti – AVA v Ljubljani.
Lielpēterejina umetniška dela so bila predstavljena na različnih samostojnih in skupinskih razstavah, tako lokalno kot v tujini. Za njeno prakso je značilna večplastna in globoko ironična narava, osredotočenost na družbena vprašanja in iskanje identitete. S svojim delom skuša raziskovati kompleksnost naših življenj na način, ki spodbuja razmišljanje in je obenem privlačen.

Umetnica pravi: “Moj slab smisel za humor imamo v družini, tako da krivite njih.” Ta lahkoten pristop k resnim temam, ki jih raziskuje, dodaja dodatno globino njenemu delu in vabi gledalce, da razmislijo in se ukvarjajo s temi vprašanji na bolj dostopen način.
www.agatelielpetere.com

Dogajanje

17:00 – Ulična galerija – odprtje
17:15 – Gin&Juice bar – pogovor z umetnico
18:00 – Druženje

Razstave v ulični galeriji Ljubljana v sezoni 2023 kurira Bor Pungerčič. Razstave potekajo v produkciji društva Soteska in TAM-TAM Inštituta