UGLJ // Borut Bučinel: Naselitev

Ulična galerija TAM-TAM, Vegova ul., Ljubljana,
1. 9–29. 9. 2023

Triptih »Naselitev« je serija fotografij, ki jo je avtor ujel v objektiv nekega jutra na plaži. V njih se pred nami odvije varljivo preprost prizor, ki bi lahko bil iz dokumentarnega filma. Konji se hladijo v vodi. Fantje brcajo žogo. Kader prečka mlado dekle …

Format, ki bi lahko bil le idilična razglednica s plaže, avtor skozi vrsto preciznih in subtnilnih korakov odmika od pričakovanega. Nebo je prekrito z meglico in smogom. Če skupina v ospredju morda išče zabavo, za njo že prihajajo druge, na delo. S kanistri za vodo, vozovi, orodjem. Če komaj opazna gruča mladenk v ozadju leži, je večina na nogah. Vse je v gibanju. Nihče ni »na plaži«, nihče ni »na morju«. Prizor je iz vsakdana, zasidran v času. To misel Bučinel nadaljuje skozi izbor osvetlitve, kontrasta in barve. Z izjemo mladenke v ospredju, ki prostor mogoče nalahno pripenja na jug, so osebe, ki polnijo platno, komaj kaj več kakor zgolj silhuete. Fotograf ne raziskuje tega, kar jih ločuje, temveč kaj jih druži – nek prostor, nek čas, neka aktivnost, nek svet. A v izrazitem kontrastu do njih se pogledu ponuja prav vsako zrno peska na plaži, vsaka pena na valu, vsak odblesk na gladini.

Na prvi pogled je to prostor, ki je trd, konkreten in večen, medtem ko ga naseljujemo ljudje, ki smo mehki, gibljivi, minljivi. Toda obenem je to prostor obale, v nenehnem gibanju, pretakanju, odnašanju, v katerem skupnost stoji kot monolit, ustavljena v hip sprožilca. Medtem ko ti dve podobi lahno trepetata pred našim pogledom, odprt prostor plaže naseljujejo novi ljudje, nove aktivnosti in nove zgodbe. In s sabo prinašajo novo spoznanje. Javni prostor nastane takrat – ali šele takrat – ko ga naseli skupnost. In ta prostor je lahko karkoli, kjerkoli, kadarkoli.

Borut Bučinel (1983) je samostojni ustvarjalec na področju kulture, koreograf, plesalec, fotograf, video ustvarjalec in oblikovalec svetlobe. Doslej je ustvaril več samostojnih celovečernih plesno-gledaliških predstav ter veliko krajših plesnih predstav. Njegovo gledališko in filmsko ustvarjanje vedno izhaja iz raziskovanja svetlobe, scenografije in prostora ter atmosfere, ki jo s seboj prinaša živa likovna kompozicija. Pri svojih projektih je tako tudi sam nastopal kot scenograf in oblikovalec svetlobe.

Odprtje razstave se bo odvijalo ob druženju in pogovoru z avtorjem v petek, 1. 9., ob 19. uri. Pogovor vodi Bor Pungerčič, kustos razstave.
Razstave v Ulični galeriji TAM-TAM na Vegovi v sezoni 2023 potekajo v produkciji društva Soteska in TAM-TAM Inštituta.