UGLJ // Daniela Danica Tepeš: Živa skulptura / Living Sculpture

Ulična galerija TAM-TAM, Vegova ul., Ljubljana,
24. 1.–27. 2. 2023

Projekt Živa skulptura / Living Skulpture se osredotoča na javni prostor in njegovo vpetost v družbo v relaciji s posameznikom. Stiska posameznika in njegova samoartikulacija v javnem prostoru oriše posameznika kot živo skulpturo, na katerega je padlo breme družbene neenakosti.

Javni prostor, v katerem se odvijajo družbeni, politični in ekonomski procesi, ima ključno vlogo pri tvorjenju družbe. V javnem prostoru je predstavljen tudi triptih fotografij Živa skulptura/ Living Sculpture kot definicija brezdomstva v prispodobi žive skulpture v pomanjkanju strehe nad glavo oziroma ustreznega bivališča. Radikalno biti brezdomec ni individualna izbira posameznika, ampak je odraz najhujših oblik izključenosti in slabosti družbe. Dejstvo, da imajo brezdomci manj možnosti oziroma pravic kot polnopravni državljani v sodobni državi, je politični in ne individualni problem. Oblast, ki si vzame pravico in moč odločanja nad družbenim in posameznikovim življenjem, nekaterim marginaliziranim skupinam omogoča le minimalne pogoje za preživetje. Sistem, ki mu je tako rekoč nemogoče ubežati, pomembno zaznamuje življenje vsakega posameznika, v zavedanju ali nezavedanju, morda celo bolj, kot ga zaznamuje človek sam.

Razstavo ob druženju odpiramo 24. 1. ob 16. uri. 

Razstava je nastala v produkciji študentov AVA – Akademija za vizualne umetnosti, ki v sezoni 2022/23 pripravljajo program Ulične galerije TAM-TAM na Vegovi. Cikel dvanajstih razstav  kurira Sanja Vatić.