UGLJ // Kristina Paunovski: Novi prostori

Ulična galerija TAM-TAM, Vegova ul., Ljubljana,
29. 11.–19. 12. 2022

Projekt Novi prostori preizprašujejo razpoložljivost prostora za umetniško delo v mestu, ki je polno številnih izjemnih in funkcionalnih, a nedosegljivih prostorov.

Vsako mesto je sestavljeno iz dveh temeljnih struktur, ki ga definirata. Fizična struktura, ki predstavlja materialni okvir za vsakdanje življenje, kot so ulice, trgi, zgradbe …, ter druga, socialna struktura urbanega prostora, kjer lahko mesto doživljamo skozi spomine, navade, gibanja in socialne procese. Prostori »shranjujejo« razpoloženja, občutke in dogodke in obratno, postanejo objekti, v katere so zapisani individualni spomini, spomini skupin, spomini generacij.

Dolgoletni problem neslišnosti plesa in pomanjkanja prostora že skoraj tradicionalno spremlja kulturno delo na domači neodvisni, pa tudi institucionalni sceni, predvsem v mestu Reka, kjer avtorica Kristina Paunovski s svojimi plesnimi koreografijami zaseda mestno jedro. Ples je v svojem nastajanju in v svojem izobraževalnem delu pogosto popolnoma določen s prostorsko komponento in kot tak nosi močan pečat nastajanja, rasti in ohranjanja plesa skozi čas.

Serijo fotografij zaznamuje performans, ki izumlja nove fizične prostore in vstopa v dialog z mestnimi toposi ter spreminja kamnite bloke in mestno sosesko v prostor performansa in scenografijo. Vsiljiva hladnost urbane pokrajine se spremeni v prizorišče in začne drugače dihati ter se sprašuje: Naj pustimo luknjo v spominu za ples?

Razstavo ob druženju odpiramo 29. 11. ob 16. uri. 

Razstava je nastala v produkciji študentov AVA – Akademija za vizualne umetnosti, ki v sezoni 2022/23 pripravljajo program Ulične galerije TAM-TAM na Vegovi. Cikel dvanajstih razstav  kurira Sanja Vatić.