UGLJ // Luka Rep: SAMO-NADZOR

Ulična galerija TAM-TAM, Vegova ul., Ljubljana,
26. 7.–29. 8. 2022

Pojav video nadzora v javnem prostoru ni nov koncept, vendar ta s povečanim številom tako občinskih kot zasebnih videonadzornih kamer dobiva nove razsežnosti.

Kljub nizki varnostni oceni tveganja v Sloveniji se država poslužuje vse večjega nadzora državljanov, pri čemer se z razvojem novih tehnologij učinkovitost še povečuje, pri sami implementaciji pa postaja vse manj transparentna. S spreminjanjem zakonodaje, kjer represivni organi pridobivajo čedalje večje pristojnosti, prihaja pod pretvezo varovanja ljudi in premoženja do izgube ustavnopravne pravice do zasebnosti. Ker delovanje na tem področju še ni v celoti regulirano, saj so pridobljeni podatki podvrženi lastni presoji tistega, ki z njimi upravlja, so tako ti lahko nezaščiteni in podvrženi zlorabam.

Razstavljeni avtoportreti so izbor posnetkov videonadzornih kamer, ki jih avtor vsakodnevno srečuje na svoji poti od doma do fakultete. Avtor Luka Rep se s svojim fotoaparatam, ki mu delno zakriva obraz in s tem njegovo identiteto, sooča z videokamero, ki ga nadzoruje. Kljub zavedanju, da je opazovan, se temu z gesto fotografiranja kamere zoperstavi, saj tako nadzor poteka vzajemno. Ker poleg svoje očitne funkcije identifikacije nadzor deluje tudi tako, da ustvarja občutek, da smo vedno opazovani, svoje obnašanje zavedno ali nezavedno kotroliramo oziroma sámo-nadzorujemo, kot namiguje besedna igra naslova dela, ki obenem izpostavlja, da ni noben nazdor samó-nadzor.

Druženje ob odprtju razstave se bo odvijalo v torek, 26. julija, ob 19:00.

Razstava je nastala v produkciji študentov AVA – Akademija za vizualne umetnosti, ki v sezoni 2022/23 pripravljajo program Ulične galerije TAM-TAM na Vegovi. Cikel dvanajstih razstav  kurira Sanja Vatić.