UGLJ // Marija Klun: Monkey Suit

Ulična galerija TAM-TAM, Vegova ul., Ljubljana
28. 2.–23. 13. 2023

»Monkey Suit« je po urbanem slovarju uniforma, ki jo dnevno nosimo na delovnem mestu. Uniforma je lahko zgolj formalna oprava v okviru dogodka kot tudi oprava, ki zakriva identiteto pri ilegalnih dejanjih. Predstavlja tudi oblačilo, ki si ga ne želimo nositi, vendar se na ljubo drugih prilagodimo situaciji.

Avtorica Marija Klun si je za performans nadela unikatno »uniformo« opičje obleke, kjer je združila nekatere značilnosti te oprave. Nadela si je nekakšen ščit, ki jo pred soudeleženci v javnem prostoru varuje pred obsojanjem drugih ljudi, ki z njo delijo prostor, paradoksalno pa nase pritegnila še več vprašujočih, začudenih pogledov, a je pri tem ohranila svojo anonimnost, ki posamezniku zagotavlja osebnost, ustvarjeno za prikrivanje ranljivosti pred družbenimi kritikami.

Umetnica s socialnim ekperimentom v ospredje postavlja idejo sebstva, kjer preizprašuje, kakšne so družbene norme, kaj je za družbo drugačnost, kaj je sprejemlivo oziroma nesprejemljivo. Izseki posnetega performansa, izvedenega na različnih lokacijah, beležijo reakcije mimoidočih, ki jih avtorica kljub svoji statični pozi »nagovarja« k nekakšni prvinski reakciji, ki se sproži ob pogledu na tujo kreaturo.

Razstavo bomo odprli z druženjem 28. 2. ob 17.00. 

Razstava je nastala v produkciji študentov AVA – Akademija za vizualne umetnosti, ki v sezoni 2022/23 pripravljajo program Ulične galerije TAM-TAM na Vegovi. Cikel dvanajstih razstav  kurira Sanja Vatić.