UGLJ // Peter Fettich: We thrive in the wastelands

Ulična galerija TAM-TAM, Vegova ul., Ljubljana,
10. 1.–16. 2. 2024

Fettichov triptih črno-belih analognih fotografij izžareva izkušnjo skaterske (sub)kulture, katere del je tudi sam. Ne kaže nam pogleda zunanjega opazovalca scene, temveč aktivnega udeleženca.

Triptih fotografij je nadaljevanje projekta “Rispect the boul!”, ki je bil izdan v obliki knjige leta 2019. Osvetljuje spečificna okolja posameznikov, ki jih povezuje želja in strast po gradnji skupnih prostorov svobode. Fettichove črno-bele analogne fotografije izžarevajo izkušnjo skaterske (sub)kulture, katere del je tudi sam. Ne kažejo nam pogleda zunanjega opazovalca scene, temveč aktivnega udeleženca.

Serija fotografij izrazito odstopa od ostalih razstav v ciklusu pod kuratorstvom kulturne četrti Soteska, ki jih povezuje tema »skupnosti« in »odpornosti«, s tem da tematske skupnosti na njih ni opaziti nikjer. Prazne betonske krivine se v prvem hipu zadijo opustele, izpraznjene, zapuščene. A prav s tem obratom Fettich v delo (in v nas) vnese dinamično dvojnost branja podob. Za trenutek pred opazovalcem zazeva praznina. Tista praznina, ki se jo tako dobro spomnimo iz obdobja pandemije in ob kateri marsikoga še vedno zmrazi. Toda istočasno, je ta praznina tudi potencialnost, svoboda prostora ujeta pred trenutkom dogodka, sveža in čist in polna priložnosti.

Fettichov ustvarjalni proces se iz območja neprizanesljivega betona prenese v zavetje fotografske temnice. Tam se spontana ujetost trenutka na sceni premišljeno materializira na fotografskem papirju v obliki podob, ki nas nagovarjajo k ponovnemu premisleku o tem kaj je v družbi zares pomembno.

O umetniku:

Peter Fettich (1979, Ljubljana) deluje na področju fotografije od leta 2009. Najprej kot poklicni fotograf na področju komercialne in športne fotografije. V letu 2011 se vpiše na študij fotogafije na Fakulteto za aplikativne vede v Ljubljani (VIST), kjer se njegovo fotografsko udejstvovanje prelevi iz primarno fotožurnalističnega v dokumentarni/avtorski pristop ter prične svojo aktivno pot v fotografski temnici. Leta 2019 opravi semester na Vraa Hojskole (Danska), kjer pod mentorstvom Emila Schilda pridobi izkušnje iz alternativnih fotografskih tehnik. Od leta 2020 deluje kot soustanovitelj zavoda Artard pod okriljem katerega deluje in se razvija produkcijski prostor Kela.

Aktivno se ukvarja z razvijanjem fotografij, izdajo publikacij v samozaložništvu in vodenjem fotografskih delavnic. Svoje delo predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini.

Kustos razstave Bor Pungerčič (levo) in umetnik Peter Fettich (desno)

Odprtje: sreda, 10. 1. 2024, ob 16.00 | Ulična galerija TAM-TAM na Vegovi.