UGLJ // Sebastjan Skutnik: FAZA Re-konstrukcije

Ulična galerija TAM-TAM, Vegova ul., Ljubljana,
30. 8.–26. 9. 2022

Projekt FAZA Re-konstrukcije je aktualni prikaz slovenske prestolnice v poletnih mesecih, v času dopustov in počitnic. Ko mesto pričnejo oblegati trume turistov, se na njihovih zasluženih dopustniških destinacijah ti kot tudi lokalno prebivalstvo soočajo z gradbenim razdejanjem, ki obljublja novo podobo zasebnih in javnih površin.

Pred samo konstrukcijo ali re-konstrukcijo smo tako priča destrukciji, ki se v ponavljajočih intervalih vedno znova razgrajuje in vzpostavlja. Delo ni nikoli dokončano. Delo osvobaja.
Delo krepi duha, vendar vedno bolj postaja očitno, da novo delo tudi uničuje. Odkar je človek skozi moderno misel (‘Kapital’, Karl Marx) dodelil stroju najvišjo družbeno vrednost (višjo od zemlje), več ne opravlja resnično celovitega dela.

Triptih avtorja Sebastjana Skutnika prikazuje tri faze rekonstrukcije: planiranje, izvedbo in retrorefleksijo. Z repeticijo in kolažiranjem motivov nakazuje na cikličnost nikoli dokončanega dela kot cikličnost časa, v katerem se dela izvajajo. Osrednja povezovalna nit triptiha je oranžna. Oranžna zaščitna ograja s svojo živo barvo opozarja na morebitne nevarnosti znotraj varovanega območja, tvori mestne prepreke in zapore, skozi katere se prebijamo na naši vsakodnevni poti. V kontrastu s sivim ozadjem pa kaže na potencialno destrukcijo, tudi zunaj okvirov ograje, ki ima lahko trajnejše posledice.

Razstava je nastala v produkciji študentov AVA – Akademija za vizualne umetnosti, ki v sezoni 2022/23 pripravljajo program Ulične galerije TAM-TAM na Vegovi. Cikel dvanajstih razstav  kurira Sanja Vatić.

Druženje ob odprtju razstave bo potekalo v torek, 30. avgusta, ob 18. uri.