UGMB // Dorijan Šiško: Dubious Feast (Parallel Universe Impasse)

Ulična galerija TAM-TAM, Židovska ul., Maribor
14. 1.–17. 2. 2023

Dorijan Šiško je grafični oblikovalec in multimedijski umetnik, njegova praksa pa sega tudi na področja videoiger, animacije, instalacij, gledališča ter VJ-anja. V svoji praksi se zanima za spekulativne, kritične, eksperimentalne in transmedijske aspekte oblikovanja in umetnosti.

Skozi ustvarjanje vizualno-teoretskih svetov v svojih delih raziskuje teme, kot so obrobna digitalna kultura, temne strani interneta, prihodnost človeštva, tribalizem, post-resnica, virtualni svetovi, znanstvena fantastika in popularna kultura. S spekulativno oblikovalskim projektom TRIBE je leta 2019 s pohvalo magistriral iz grafičnega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Prejel je dve Brumnovi nagradi in nagrado TRESK ter je član kolektivov Freštreš in Nimaš izbire. S svojim delom se je predstavil tudi na 34. Grafičnem Bienalu Ljubljana – Iskra Delta in razstavljal v institucijah, kot so Aksioma, Osmoza, Kino Šiška, Kibla PORTAL, Slovenski narodni muzej, Moderna galerija Ljubljana, Jakopičeva galerija, festival Out to See v New Yorku idr.

Stilsko in vsebinsko eksperimentiranje Dorijana Šiška vodi v spekulativni “gazing” v alternativne svetove, dimenzije, bitja, ki se skozi njegov vsesplošen multimedijski opus pojavljalo v celovitem worldbuildingu. V Plakatni galeriji TAM-TAM na Židovski ul. v Mariboru bo od 14. januarja na ogled delo Dubious Feast (Parallel Universe Impasse).