UGMB // Luka Murovec: Pohorski biser

Ulična galerija TAM-TAM, Židovska ul., Maribor,
3. 12.– 30. 12. 2022

Nekoč je svet razlagala in življenje usmerjala mitologija. Na pohorskem hribovju so francoski raziskovalni zdravniki že v 18. stoletju prepoznali neobičajno veliko število vračk in čarovnikov, nerazumljivih obredov, čudaških običajev in izjemno duhovno predanost k spoštovanju skrivnostnih gozdnih bitij.

Delo, predstavljeno na razstavi, je raziskava v tekstu in skici, ki predstavi kanček pozabljenih, a dobro dokumentiranih pojavov iz pohorske družbe v zadnjih dveh stoletjih do danes.

Luka Murovec (Maribor, 1986) se ukvarja z arhitekturo, umetnostjo in raziskovanjem, s poudarkom na izboljšanju skupnih in javnih prostorov. Njegovo delo je bilo predstavljeno na Beneškem umetnostnem bienalu 2022, Centru Pompidou Pariz, Documenta v Kasslu, Club Transmediale v Berlinu, Brooklyn Public Library, Chicago Architecture Biennale, Svetlobna gverila v Ljubljani in drugih. Na arhitekturnem bienalu v Benetkah je s kolektivom raumlaborberlin leta 2021 osvojil priznanje Zlati lev.

www.lukamurovec.net

Produkcija in podpora
Inštitut TAM-TAM / Ustanova Fundacija Sonda / GT22 / Mestna občina Maribor / Ministrstvo za kulturo / Alveola d.o.o / Kulturna četrt Židovska v sodelovanju z Mednarodnim festivalom računalniške umetnosti.