UGMB // Siniša Labrović: Zaščita

Ulična galerija TAM-TAM, Židovska ul., Maribor,
17. 6.–31. 8. 2023

Avtor aktualne razstave, Siniša Labrović, je rojen leta 1965 v Sinju na Hrvaškem. Z vizualno umetnostjo in performansom se je začel ukvarjati leta 2000. Trenutno živi in dela v Berlinu.

Smrt je ultimativno srečanje z usodo, zagotovo vemo, da se bo zgodila vsakemu od nas. Za človeka kot vrsto in morda vsa živa bitja sta značilna strah pred smrtjo in boj proti smrti, ki lahko v kriznih časih, kot je bila pandemija covida-19, povzroči javno histerijo in nevarnost razpada družbe. Zato je nujno, da družba naredi to smrt čim manj vidno, jo prikrije in zanika, pa vendar smrt ostane v zavesti vseh kot nevarnost, ki nam grozi, da se ljudje držimo ukrepov, ki jih predpisuje vlada. Ukrepa, ki sta zaznamovala pandemijo virusa, sta bila priporočilo, da se vsi distanciramo od vseh, saj je vsak lahko prenašalec virusa, in nošenje mask na javnih mestih. Ta preplet naše želje po življenju, strahu pred smrtjo, konkretnih pandemičnih ukrepov in njihovih (javnih) nastopov je avtor poskušal strniti v foto diptih Zaščita.

Foto: Jadranko Marjanović
Kurator: 003 / Miha Horvat
Produkcija in podpora: Inštitut TAM-TAM / Ustanova Fundacija Sonda / iLabGT22 / Mestna občina Maribor / Ministrstvo za kulturo / Alveola, d.o.o / Kulturna četrt Židovska