UGKR // Zavod CCC: MI:ZA – najboljši kruh je tisti, ki ga delimo z drugimi [pH]

Ulična galerija TAM-TAM, Tomšičeva ul., Kranj,
29. 11.2022–7. 2. 2023

Projekt MI:ZA – najboljši kruh je tisti, ki ga delimo z drugimi je izpeljanka skupnostnega dela MI:ZA, ustvarjenega v umetniškem gibanju Hiša na hribu.

Gibanje poudarja pomembnost samooskrbe, ljubečega odnosa do narave ter moč skupnosti. Prav slednjo ilustrira MI:ZA – leseni objekt, čigar osnovna ploskev je sestavljanka iz 96 kvadratnih lesenih deščic, obdelanih z lesorezom v obliki avtorske grafične matrice. Pri izdelavi objekta je sodelovalo več kot 70 posameznikov iz desetih različnih držav. Delo MI:ZA povezuje umetnike in študente umetnosti z ljudmi iz sosednje vasi, občine, Slovenije, Evrope in celega sveta. Posebnost projekta se kaže v zavezi sodelujočih avtorjev lesorezov, da se lahko njihove matrice na delavnicah in drugih akcijah deli naprej. Individualno umetniško delo, umeščeno v skupnostni objekt MI:ZA, tako še dodatno briše mejo med individualnim in skupnostnim – seveda v korist skupnosti.
Pričujoča razstava je avtorsko delo Zavoda CCC, ki ga sestavljata vizualni umetnici Zvonka T. Simčič in Mojca Senegačnik. Fotografije so nastale s povezovanjem umetniških artefaktov in prehranskih izdelkov lokalnih proizvajalcev z območja Polhograjskega hribovja. Avtorici verjameta, da je prihodnost lahko naravnana zgolj trajnostno in skupnostno. Poudarjata pomen človečnosti in spoštovanja doma pridelane hrane, ter verjameta v moč povezovanja in v pomembnost samooskrbe. Najboljši kruh je tisti, ki ga delimo z drugimi.

Odprtje razstave: torek, 29. 11., ob 19.00