Sanja Jurca Avci: Uršula, Prostor v prostoru

TAM-TAMova Ulična galerija v koprodukciji s SLOGI – Slovenski gledališki inštitut v mesecu juliju predstavlja razstavo Sanja Jurca Avci: Uršula, Prostor v prostoru.

Odprtje razstave – foto: Asiana Jurca Avci

URŠULA
(Howard Barker)
SNG Drama Ljubljana, 2000/01, režija Janez Pipan
scenografija: Sanja Jurca Avci

Uršula je zgodba velikih dimenzij, ki jih je režiser Janez Pipan želel tudi na odru ljubljanske Drame. Že samo ustvariti prepričljivo ladjo sredi morja, močvirje in samostanske zidove je za scenografa lep izziv, menjava teh prizorišč pa še toliko večji. Oblikovala sem torej neko osnovo – klančine, ki so soustvarile prostor za vsa prizorišča. Tej osnovi dodani elementi – »ladja«, scenski element, ki je moral nositi trinajst žensk; projekcija viharnega neba (tiste dni tehnološki dosežek); samostanske stene v dveh različnih konfiguracijah za zunanjost in notranjost samostana – pa so oder definirali v posamezna prizorišča. Sanja Jurca Avci

Odprtje razstave – foto: Asiana Jurca Avci

V Ulični galeriji razstavljeni scenski osnutki Sanje Jurca Avci za uprizoritev Uršule so del razstave posvečene slovenski scenografiji. Izvirni kolaži so na ogled na pregledni razstavi Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991 v Narodni galeriji do 8. septembra 2019, kjer je predstavljenih prek 220 del več kot 70 snovalcev odrskega prostora — gre za prvi celostni pregled slovenske scenografije, ki prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in na zgodovino gledališča na naših tleh.

Sanja Jurca Avci preko Skypa – foto: Asiana Jurca Avci

Sanja Jurca Avci je arhitektka, ki se ukvarja s pripovedovanjem zgodb v prostoru. Na področju scenografije in oblikovanja razstav deluje tudi mednarodno (V. Britanija, Irska, Turčija). Pri svojem delu uživa v izražanju vsebine s pomočjo vseh vizualnih izraznih sredstev in v iskanju tiste točke, v kateri oblikovani prostor kar najbolje izrazi določeno vsebino. Za njeno delo so značilni zadržanost, ljubezen do barv ter plastenje pogledov in pomenov.

Odprtje razstave – foto: Asiana Jurca Avci

Odprtje: torek, 2. 7. 2019, ob 17:00 | Na ogled: 5. 8. 2019 | Ulična galerija na Vegovi.

Nosilec projekta: TAM-TAM Inštitut

Koproducent: Galerija Photon

Ustvarjanje v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.

Sponzor: Tektonik Kraft pivovarna – foto: Asiana Jurca Avci