Skupaj za Kras – dobrodelna dražba in koncert

Po največjem požaru v zgodovini Slovenije s TAM-TAM stojimo ob strani trem najbolj prizadetim občinam, ki s premišljenimi koraki stopajo na dolgoletno pot obnove pogorelega Krasa.

Vseslovenska kampanja SKUPAJ ZA KRAS – NAJ GORIJO SRCA, NE NARAVA nas spominja, da je Kras od vseh nas, saj ga imamo zaradi užitkov, ki nam jih nudijo tamkajšnja narava, kultura in kulinarika, vsi Slovenci za svojega. Z zbiranjem namenskih sredstev za obnovo v požaru prizadetih območij je zaživela spletna stran www.skupajzakras.si z vsemi dogodki in projekti, ki bodo prek koordinacijskega Centra za obnovo pogorelega Krasa prispevali k prepotrebnemu okrevanju krajine. Mnogi najvidnejši umetniki, športniki, oblikovalci in vinarji so podarili svoja dela in predmete za dobrodelno dražbo. TAM-TAM se v promocijo dobrodelnih aktivnosti vključuje s plakatno kampanjo po vsej Sloveniji. Kampanjo bo sklenil veliki dobrodelni koncert SKUPAJ ZA KRAS, ki ga bo 29. septembra 2022 na Cerju prenašala tudi RTV Slovenija.

NA DOBRODELNI DRAŽBI VSE OD UMETNIŠKIH PRESEŽKOV DO ŠPORTNIH DRESOV POGAČARJA, ROGLJIČA, KOŠARKARSKE IN ODBOJKARSKE REPREZENTANCE

29. septembra bo vsa Slovenija prvič stopila SKUPAJ ZA KRAS. Sredstva bo mogoče prispevati prek SMS-ov in namenskega računa Fundacije Vrabček upanja.

Pomagate lahko tudi prek dobrodelne dražbe na www.skupajzakras.si in v spomin na svoj prispevek prejmete eno od del akademskih umetnikov, podpisanih dresov najboljših slovenskih športnikov, dizajnerskih kosov znanih oblikovalcev ali prestižnih polnitev slovenskih vinarjev. V zbirki so dresi Tadeja Pogačarja, Primoža Rogljiča, slovenske košarkarske in odbojkarske reprezentance, pa dela nagrajenih slovenskih akademskih slikarjev in grafikov, Španzlja, Spacala, Kogoja, prt Mateje Benedetti iz kolekcije Ane Roš, unikatna oblačiča Zorn Grželjeve, Dorfenikove in redke vinske steklenice znanih vinarjev.

VELIKI DOBRODELNI KONCERT NA CERJU 29. SEPTEMBRA ob 19.30

Kras bodo z nastopi na velikem koncertu v dvorani Kotalkališča Renče 29. septembra počastili številni slovenski glasbeniki in umetniki ob spremljavi Big band NOVE.  Med njimi bodo Vlado Kreslin, Rudi Bučar, Nuša Derenda, Tinkara Kovač, Eva Boto, Lea Sirk, Tatjana Mihelj, Paola Rossato, Vladimir Čadež, Slavko Ivančič, Damjana Golavšek, Mojca Rusjan, trio Le Dive in drugi. Koncert je v prvi vrsti zahvala in poklon požrtvovalnim poklicnim in prostovoljnim gasilcem, civilni zaščiti, vojski, policiji, reševalcem, nujni medicinski pomoči, Rdečemu križu, gozdarjem, lovcem, domačinom, sekačem in drugim srčnim prostovoljcem, ki so se 17 dni vsak na svoj način borili z ognjenimi zublji. S koncertom se bo zaključila tudi dobrodelna dražba. Takrat bo vsa Slovenija s pomočjo prenosa v živo na TV Slovenija izvedela, koliko smo uspeli zbrati za pomoč naravi in prebivalcem pri ponovnem zagonu življenja na pogoriščih.

PROJEKT »ZELENO SRCE KRASA«

Skupni center treh v požaru prizadetih občin za obnovo pogorelega Krasa bo v sodelovanju s strokovnimi institucijami in lokalno skupnostjo na čelu z Zavodom za gozdove Slovenije zbrana sredstva najprej usmeril v zagon projekta ZELENO SRCE KRASA. Projekt bo povezal na eni strani strokovno vzgojo sadik avtohtonih dreves za pogozdovanje, s katerimi bodo ohranili avtentičnost kraške narave in pokrajine, na drugi pa novo, istoimensko pohodniško pot med tremi občinami, ki bo na območje današnjih pogorišč v prihodnjih desetletjih vnašala novo življenje.

Ob poti ZELENEGA SRCA bodo zrasli hrasti, breki, skorši, javorji, gabri, bukve, lipe, pa tudi druga plodovita in medovita drevesa, ki tvorijo prijazen habitat za divje živali, za čebele in druge opraševalce, opremljena bo s postanki in izobraževalnimi vsebinami, pa tudi odtisi srčnosti ljudi, ki so jo pomagali vzpostaviti.

Dolgoročni trajnostni projekt bo služil tudi v raziskovalne namene in proučevanje vpliva podnebnih sprememb na vzgojo sadik za obnovo gozdov, poškodovanih v gozdnih požarih.

Pot Zeleno srce Krasa bo nosila trajno sporočilo o povezovanju ljudi, ki so se zavezali k skupni obnovi največjega pogorišča v zgodovini Slovenije. Stopimo SKUPAJ ZA KRAS.

Za zbiranje prispevkov in donacij je odprt račun Fundacije Vrabček upanja pri Banki Sparkasse,

SI56 34000-1021587583, sklic KRAS.

Finančne donacije pa je mogoče nakazati tudi preko SMS sporočila na račun:

KRAS5 (5 €) in KRAS10 (10 €) na številko 1919.