Takle mamo … / So it has come to this… #3: Dorijan Šiško

Mimoidoče na Vegovi z Ulične galerije nagovarja razstava WELNESS, avtorja Dorijana Šiška. Njegovo razstavo smo z zavodom  Muzej in galerije mesta Ljubljane odprli v torek, 9. 10. 2018.

Odprtje razstave Dorijana Šiška – foto: Andrej Peunik/MGML

Cikel Takle mamo … se nadaljuje z vprašanji o odnosu, ki ga kot družba gojimo do virtualnega sveta v vsej njegovi širini. Ta odnos se kaže kot precej ambivalenten — tudi v postvirtualni prihodnosti, kot si jo zamišlja Dorijan Šiško.

Razstava Dorijan Šiško: WELNESS – foto: Andrej Peunik

V projektu TRIBE (2017), katerega nadaljevanje je pričujoče delo, je predstavil interaktivno plemensko vas, znotraj katere v alternativni prihodnosti posameznik zadovoljuje svoje osnovne potrebe. V delu WELLNESS se osredotoča na elementa počitka in sprostitve v tej isti realnosti, vendar se do nje ne opredeljuje: odprto in gledalcu v presojo ostaja, ali gre za utopijo ali za distopijo. Šiško vidi oblikovanje kot sredstvo za zamišljanje prihodnosti in konstruiranje novih prostorov alternativne resničnosti.

Druženje ob pivu Tektonik – foto: Andrej Peunik/ MGML

Dorijan Šiško (1990) je grafični oblikovalec, raziskuje pa tudi druga področja vizualne umetnosti. Zanimajo ga spekulativni, kritični, eksperimentalni in transmedijski vidiki oblikovanja. Bil je likovni urednik družbenokritičnega študentskega časopisa Tribuna in je za njegovo oblikovanje prejel Brumnovo nagrado. Je soustanovitelj kulturno-umetniškega društva Kombajn in umetniško-oblikovalskega kolektiva freštreš, s katerim redno razstavlja in izdaja (maga)zin freštreš.
(Ajda Kocutar, Lara Mejač, kuratorici)

Dorijan Šiško – foto: Andrej Peunik/MGML

Odprtje: torek, 09.10.2018, ob 17:00 | Na ogled: 05. 11. 2018 | Ulična galerija na Vegovi.

Nosilec projekta: TAM-TAM

Kurator sezone 2018: MGML (zanj: Ajda Kocutar in Lara Mejač)

Ustvarjanje v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.

Podpornik: Pivovarna Tektonik – foto: Andrej Peunik/MGML