Takle mamo … / So it has come to this… #7: Dorotea Škrabo

S triptihom Dorotee Škrabo “Kaj je bilo prej?” smo v torek. 5. 2., zaključili cikel “Takle mamo … / So it has come to this… “, in četrto sezono Ulične galerije na Vegovi, ki smo jo pripravljali z zavodom Muzej in galerije mesta Ljubljana.

Dorotea Škrabo – foto: Andrej Peunik/MGML

Kaj je bilo prej? Kokoš, jajce (@world_record_egg) ali Kylie Jenner (@kyliejenner)? Omenjeno jajce je trenutni svetovni rekorder z najbolj všečkano objavo na Instagramu. S tem je jajce premagalo prejšnjo rekorderko, starleto Kylie Jenner. Preobrat ni ostal neopažen, o njem so poročali svetovni rumeni mediji, pa tudi CNN, BBC, The Guardian in drugi podobnega kova. Gre torej za situacijo, ki nazorno prikaže razsežnosti družbenih omrežij, ki imajo moč proizvajanja dogodkov. Ti variirajo od banalnih in manj relevantnih do takih, ki ustvarjajo našo širšo družbenopolitično realnost. A ostanimo pri večnem vprašanju kokoši in jajca ter jima dodajmo Kylie Jenner, medijsko osebnost, ki ji je uspelo v polni meri izkoristiti različna družbena omrežja.

Odprtje razstave “Kaj je bilo prej?” – foto: Andrej Peunik/MGML

Soočenje s plakati Dorotee Škrabo pomeni soočenje dveh resničnosti, pri čemer ena ni nič manj resnična od druge, pa vendar ne moremo zanikati absurda, ki je pred nami, ko na ulico postavimo dogodek, povsem lasten le internetu.

Dorotea Škrabo: Kaj je bilo prej? – foto: Andrej Peunik/MGML

Dorotea Škrabo (1992) se ukvarja s fenomenom podobe v obdobju interneta – raziskuje odnose med novimi mediji, popularno kulturo in umetnostjo, zlasti v zvezi z omejitvami družbenih omrežij. V svojih kratkih spletnih videih razvija kritičen odnos do aktualnih trendov. Veliko tudi razstavlja, med drugim se je predstavila na številnih študentskih razstavah, v Kinu Šiška, v Multimedijskem centru KIBLA, v MoTa Pointu, na festivalu Fotopub, v galeriji Metricubi, v CTK Rijeka, v projektnem prostoru Aksioma, v galeriji Filodrammatica (Drugo More), v UGM Studiu in v galeriji VN. Trenutno končuje magistrski študij grafičnega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. (Ajda Kocutar, Lara Mejač, kuratorki)

Odprtje razstave “Kaj je bilo prej?” – foto: Andrej Peunik/MGML

Odprtje: torek, 05.02.2019, ob 17:00 | Na ogled: 26. 02. 2019 | Ulična galerija na Vegovi.

Nosilec projekta: TAM-TAM

Kurator sezone 2018/19: MGML (zanj: Ajda Kocutar in Lara Mejač)

Ustvarjanje v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.

Hvala Tektonik kraft pivovarni. Foto: Andrej Peunik/MGML