TAM-TAM Ulična galerija ~ prostor za umetniško izražanje na prostem

Družba TAM-TAM je v letu 2015 prvič predstavila Ulično Galerijo – neodvisen in neprofiten projekt, ki umetnost postavlja v javni prostor.

Ulična galerija ustvarjalcem ponuja prostor za izražanje na prostem, mimoidočim pa nenadejan umetniški utrinek, s katerim bogati javni prostor.

TAM-TAMovi panoji na Vegovi v Ljubljani – foto: Urška Boljkovac

Predstavljajo jo trije TAM-TAM plakatni panoji, ki mestni plakat predstavljajo kot medij kreativnega vizualnega izražanja. Ulični galeriji sta dve: v Ljubljani na Vegovi ulici (nasproti Glasbene matice) in v Kranju na Tomšičevi ulici (Mergentalerjeva pri Layerjevi hiši).

Odprtje razstave Maja Bojanić: K nam naj nazaj se vrnejo; Mergentalerjeva ulična galerija v Kranju

Umetniška dela se menjavajo mesečno, ob vsaki predstavitvi nove umetnice oz. umetnika, pa se pripravi tudi odprtje razstave.

Program za Ulično galerijo pripravljajo kuratorji s področja umetnosti in oblikovanja. Mesečni cikli razstav črpajo iz različnih umetniških praks: od ulične umetnosti do risbe, ilustracije, fotografije, stripa, slikarstva, grafike …

Odprtje razstave na Vegovi, Matjaž Wenzel: Men Face Down – foto: Urška Boljkovac

Ulična galerija je tudi odličen primer, kako z iskrenim angažmajem in izdelano vizijo plakatnim panojem na opuščeni lokaciji vdihniti novo življenje.