UG 2021 | #5: Energija / Vibracija

Mladi zmaji nadaljujejo s ciklom Odnos v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi. Mlajši umetniki so se tokrat dotaknili odnosa med Energijo in Vibracijo.

Včasih se življenje zdi tako abstraktno kot kilojouli, volti ali wati. Strokovnjaki za vibracijsko energijo trdijo, da določena čustva in miselni vzorci, kot so veselje, mir in sprejemanje, ustvarjajo visokofrekvenčne vibracije, medtem ko drugi občutki in miselnost (naprimer jeza, obup in strah) vibrirajo z nižjo hitrostjo.

Včasih se življenje zdi celo tako abstraktno kot Vesolje. Najprej ni bilo ničesar. Potem je bil velíki pòk. In po njem je nastalo življenje. Mlado življenje, ki je s svojo vztrajno energijo in neprizanesljivo vibracijo poselilo planet. Tukaj in zdaj. V tokratnem ciklu natečaja Odnos raziskujemo odnos energije in vibracije, ki kroji in poganja ta Svet. Kako jo vidijo in čutijo mladi, so se raziskovanja tega kompleksnega odnosa z likovnega vidika kinetično lotili mladi ustvarjalci.

foto: Petra Filipič

Rebeka Petrovčič / Motna iluzija čuječnosti / Plakat skuša prikazati pojem grobega in neobdelanega ter raziskuje pomen surovih, naravnih in nekontroliranih čustev. V izbranih elementih se prepletata človeška ter živalska figuralika, ti pa so slečeni in izpostavljeni, ranljivi komunicirajo odkritost. Ozadje prežema rdeča barva, ki predstavlja dva močna pola — nasilje in ljubezen. Skozi simbolizem barve in z gradnjo figuralnih elementov se odkrivajo nekontrolirana primarna občutja, ki se niso razvila v času človekove rasti, vendar so zasidrana globoko v zavesti.

Nika Juteršek, Rija Ferfolja, Aljoša Bokan / Energija: Vibracija / Pot mladega fotografa se često začne z igro teme in svetlobe. Skozi igro z modeli, sencami in identitetami pa izkušeni fotografi ujamejo svoj vajb. Razredni izziv in energija treh združena v preprosto formulo – Svetloba vibrira hitreje od besed.

Monika Plemen / Forma Viva I / Litografija Forma Viva I, je nastala brez predhodnih skic in je rezultat spontanega risanja podobe na kamen. V tem delu je avtorica idejo o telesnosti in materiji skušala izraziti skozi imaginarno formo, kjer preko gubanja nastajajo vmesni prostori abstraktnega razmišljanja.

Na ogled: od 26. 7. do 27. 8. 2021| Ulična galerija na Vegovi.

Nosilec projekta: TAM-TAM Inštitut

Koproducent: Javni zavod Mladi zmaji

Ulična galerija na Vegovi je del kulturne četrti Soteska.