Ulična razstva Nepozabne na plakatnih mestih po Ljubljani

Ulična razstava ilustracij Nepozabne izhaja iz pravkar izdane knjige Nepozabne: ženske, ki so premikale meje našega sveta, ki je izšla pri Mladinski knjigi.

Nepozabne
22. 9. – 8. 10. / plakatna mesta TAM-TAM, različne lokacije
Nepozabne: Ulična razstava ilustracij
Umetnice: Bojana Dimitrovski, Tina Dobrajc, Samira Kentrić, Tanja Komadina, Polona Lovšin, Huiqin Wang , Andreja Peklar, Sabina Šinko, Helena Tahir, Ana Zavadlav

Foto: Asiana Jurca Avci

Knjiga mladim prinaša zgodbe žensk, ki so vsaka na svojem področju orale ledino, pustile neizbrisljiv pečat in na različnih poljih sooblikovale našo skupnost in naš prostor ter mnogim generacijam omogočile, da v življenju počno, kar je bilo pred tem prepovedano. Nekatere poznamo, večine ne, s to knjigo pa jih končno postavljamo na dovolj vidno mesto, ki ga v naših zgodovinskih knjigah, učbenikih, kurikulih, razpravah in na spominskih obeležjih praviloma še vedno nimajo.

Foto: Asiana Jurca Avci

Knjigo je sooblikovalo deset likovnih umetnic, ki so dale dragocen vizualni prispevek k branju. Ustvarile so reprezentativno galerijo likovnih podob, ki nagovarjajo širok krog občinstva – tudi na ljubljanskih ulicah, kjer si razstavo lahko ogledate na plakatnih mestih TAM-TAM.

Foto: Asiana Jurca Avci

Razstavo so pripravile Vesna Bukovec, Tanja Komadina, Teja Reba in Alenka Veler.

Foto: Asiana Jurca Avci

Produkcija: Mesto žensk, v okviru evropskega projekta Women on Women, ki ga sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa. Koprodukcija: Mladinska knjiga, v sodelovanju s TAM-TAM. Podpora: Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za javno upravo, Mestna občina Ljubljana (EPK 2025 kandidatka).

Foto: Asiana Jurca Avci