Uroš Frelih: Ulica živi

Uroš nam kot popotnico k ogledu njegovih fotografij sporoča: kranjske ulice živijo in dihajo z mano.

V Ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAMa v Kranju se nam bo vsak mesec predstavil nov umetnik. Kot drugega smo pozdravili Uroša Freliha – fotografa in svobodnega umetnika iz Kranja.

Uroš nam kot popotnico k ogledu njegovih fotografij sporoča: kranjske ulice živijo in dihajo z mano. Z malo talenta in pozornega očesa lahko tudi ti ujameš njihovo življenje. Lepota bivanja in mestni ljudje, ulične posebnosti, dogodki in arhitektura. V mestu ti nikoli ni dolgčas.

Mladi kranjski fotograf, prisoten na večini dogodkov mesta, kjer raziskuje kompozicije, svetlobo in barvne igre, se sprašuje, kaj mu pomeni urbana fotografija?

Foto: Matic Zorman

O avtorju:

Uroš Frelih je fotograf in svobodni umetnik iz Kranja. Inspirira ga predvsem enkratnost okolja, njegovo konstantno spreminjanje in minljivost podob, trenutkov in svetlobe, ujetih v kompozicijo in večnost trenutka. Njegov dom je narava in okolica, ki ga obdaja. S pomočjo fotografije opazuje in spoznava mogočnost okolice, sebe in njegove umestitve v prostor in čas.

Likovni umetnosti, fotografiji in grafičnemu oblikovanju se je resneje začel posvečati z obiskovanjem Srednje šole za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, smer Umetniška gimnazija.
Fotografija zavzema velik del njegovega izražanja in delovanja v skupnosti. Predan je svojemu delu ter pravi kranjski kreativec.

Navdihuje ga konstantna sprememba in minljivost podob, večnost trenutka in enkratnost časa, ki ga zamrzne v delčku sekunde. Mogočnosti okolice, ki ga obdaja, pa ne spoznava zgolj skozi fotografijo – kot velik ljubitelj gora jo doživlja tudi na vrhovih alpskih očakov.

Je član fotografskega društva Janez Puhar v Kranju, ki se s štirimi fotografi in temo urbane fotografije na razstavi 4×10 istočasno predstavljajo v Stolpu Škrlovec.

Uroš Frelih (foto: Matic Zorman)

Otvoritev: petek, 28. oktober 2016, ob 18:30 | Na ogled: do 17. novembra 2016 | Ulična galerija – pred pragom Layerjeve hiše na Tomšičevi ulici v Kranju.

Organizacija Layerjeva hiša & TAM-TAM.

Ustvarjanje v Ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAMa v Kranju podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.