Urška Medved: POSLEDICE P5 [BIEN21]

V Mergentalerjevi ulični galeriji v Kranju se s triptihom posledice P5 predstavlja Urška Medved. Njena razstava bo na ogled do 1. novembra 2021.

»Po končanem performansu ostanejo sledi. Sled znoja na tleh, sled mavca, s katerim sem plesala, kri za nohtom palca. In potem? Posledice, snovne in nesnovne.«

foto: Maša Pirc

Posledice p5 so javnosti predstavljen odgovor na vprašanje, “kaj se zgodi, ko nastopajoči odide?”. V delu avtorica prek sobivanja lastnega telesa in tekstila raziskuje prisotnost in odsotnost performerja v prostoru in času. Posledice p5 je transdisciplinarni projekt, ki skozi obravnavo prostora in časa ter prisotnosti in odsotnosti tvori vez med performativno in vizualno umetnostjo. Ali odsotnost spremeni performans v nekakšno razstavo ali performans brez performerja?

foto: Maša Pirc

Avtorica se osredotoči na večdisciplinarno povezljivost lastnega telesa s tekstilnim medijem, na razmerje med živim in neživim ter njuno sobivanje. V procesu nastali tekstilni objekti po njenem odhodu ostanejo, njihova snovnost se po odhodu ne spremeni, a beležijo avtoričin obstoj pred časom njenega odhoda. Čas pred določenim začetkom. So sledi, ki ostanejo.

foto: Maša Pirc

Posledice p5 želijo doseči transformacijo performativne umetnosti, ki jo zaznamujeta minljivost in neponovljivost ter jo tako prestaviti v področje vizualne umetnosti, ki dovoljuje bivanje v prostoru in času. Toda kje, če sploh, se izrisuje meja med njima? Delo skuša odgovoriti na vsa zgoraj našteta vprašanja. Posledice p5 so hkrati fotodokumentacija predhodnih projektov s skupnim naslovom Posledice.

foto: Maša Pirc

Urška Medved je mlada multidisciplinarna umetnica, ki je svojo umetniško pot začela v kulturnem društvu Qulenium. S svojimi solo in skupinskimi deli se je in se predstavlja na domačih in tujih tleh. Zaključila je dodiplomski študij Oblikovanja tekstila in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti. Tekom študija je odšla na študijsko izmenjavo, kjer je začela raziskovati povezljivost uprizoritvene in tekstilne umetnosti. V preteklih letih je izvedla štiri večje projekte na tem področju, Home Sweet Home (2018, Švedska), Leteči Horizonti (2019, Slovenija, Indija), Sledi (2020, Slovenija) in Posledice (2021, Slovenija). Trenutno dela in ustvarja v KUD-u Qulenium Ljubljana.

foto: Maša Pirc

Na ogled: 1. 10. – 1. 11. 2021 | Mergentalerjeva / Ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAM.

Organizacija: Layerjeva hiša & TAM-TAM Inštitut.

Ustvarjanje v Ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAMa v Kranju podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.