Usoda v TAM-TAMovi Ulični galeriji

V Ulični galeriji na Vegovi se v mesecu maju z  delom Usoda predstavlja akademska slikarka Jelena Bando. Odprtje razstave je naznanilo tudi 3. obletnico Dobre Vage.

Foto: Urška Boljkovac

Vizualna umetnica Jelena Bando v svoji umetniški praksi na različne načine raziskuje človekov odnos do narave, pri čemer se osredotoča na aktualne okoljske problematike. V delu Usoda, ki ga bo predstavila v sklopu Ulične galerije, naravo uporabi kot metaforo za raziskovanje eksistencialnih tematik življenja, smrti in minljivosti. Usodo tako simbolično vidi kot peščeno nevihto, ki človeku v življenju sledi in ga spreminja.

Foto: Urška Boljkovac

”Včasih je usoda kot majhna peščena nevihta, ki stalno menja smer. Spremeniš smer, ampak peščena nevihta te lovi. Spet zaviješ, nevihta se prilagodi. Neprekinjeno ponavljaš kot v nekem zloveščem plesu s smrtjo pred zoro. Zakaj? Ker ta nevihta ni nekaj, kar je zapihalo iz daljave, nekaj, kar nima nikakršne veze s tabo. Ta nevihta si ti. Nekaj znotraj tebe. Vse, kar lahko narediš, je, da se ji predaš, da pravzaprav stopiš v njeno središče, zapreš oči in zatisneš ušesa, da vanje ne dobiš peska, ter greš skoznjo, korak za korakom. Tukaj ni sonca, meseca, smeri, občutka za čas. Samo droben pesek, ki se vrtinči v nebo kot kosti, zmlete v prah. To je vrsta peščene nevihte, ki si jo moraš predstavljati. In res se boš moral prebijati skozi to silovito, metafizično, simbolično nevihto. Ne glede na to, kako metafizična ali simbolična je, naj te to ne zavede: zarezala se ti bo v meso kot tisoč ostrih britev. Ljudje bodo v njej krvaveli in tudi ti boš krvavel. Z vrelo, rdečo krvjo. To kri boš lovil z rokami, svojo kri in kri drugih. In ko bo enkrat nevihta minila, se ne boš spomnil, kako ti je uspelo preživeti. Pravzaprav ne boš niti prepričan, da je res minila. Vendar je ena stvar gotova. Ko izstopiš iz nevihte, ne boš več ista oseba, ki je v njo vstopila.” – Jelena Bando

Foto: Urška Boljkovac

Jelena Bando je akademska slikarka, ki je leta 2012 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Udeležila se je različnih študijskih obiskov in rezidenc v Nemčiji (Würzburg in Berlin), Franciji (Pariz) in na Hrvaškem (Kuberton). Svoja dela je razstavljala na 17 samostojnih razstavah na Hrvaškem, Švedskem, v Nemčiji in Franciji, ter na približno 30 skupinskih razstavah doma in v tujini. Prejela je dve nagradi na področju risanja in grafične umetnosti – Galerija SKC, Beograd, in 15. bienale risbe, Beograd. Leta 2013 je začela s projektom 36 Mountains, ki se je razvil v priznan festival ilustracije in risbe.

Foto: Urška Boljkovac

Program 3. obletnice galerije DobraVaga se nadaljuje ob 19:00 z odprtjem gostujoče razstave mednarodnega festivala ilustracije 36 Mountains v DobriVagi.

Foto: Urška Boljkovac

Odprtje: sreda, 8. 5. 2019, ob 17:00 | Na ogled: 3. 6. 2019 | Ulična galerija na Vegovi.

Nosilec projekta: TAM-TAM Inštitut

Koproducent: Dobra Vaga / Kino Šiška

Ustvarjanje v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.

Foto: Urška Boljkovac