UGLJ // Vabljeni na otvoritev razstave Najbolj najlepše [27. 10. ob 16.00] 

Primož Zorko je samostojni umetnik, oblikovalec in fotograf, ki razstavlja doma in po svetu. V Ulični galeriji na Vegovi predstavlja delo, s katerim slavi skupnost ter njen pomen in moč in je poziv k borbi za redefinirano hierahijo vrednosti in vrednot, z ljudmi in naravo na prvem mestu.

[Odprtje razstave se bo odvijalo ob druženju in pogovoru z avtorjem v petek, 27. 10., ob 16. uri. Pogovor vodi Bor Pungerčič, kustos razstave.] 

Kapitalizem, kot vsak drug sistem, je zgodba. Fikcija, kjer so zemlja, ljudje in denar blago. Teži k čim širši komodifikaciji vsega bivajočega in nebivajočega, da lahko potem s tem prosto razpolaga na trgu.

V vlogi blaga smo tudi ljudje. Z večanjem neenakosti delitve bogastva, smo prisiljeni v vse tršo vsakodnevno tekmo na trgu, postopno smo iztrgani iz lastnih kompleksnih socialnih mrež in vse lažje in bolj intenzivno poblagovljeni v kapitalističnem delovnem procesu.

Iz strahu, ki je pogonski mehanizem tudi tega družbenega Sistema, pred izgubo vira preživetja pristajamo na izkoriščevalske delovne razmere in mnogokrat delo, ki nam ne nudi smisla.

Hkrati smo v vlogi potrošnikov, ki zavoljo lastnega zadoščenja (izpolnitvijo pričakovanj, ki nam jih ustvarja sistem s svojimi orodji), brezglavo konzumiramo in ga poganjamo. V procesu izgubljamo prostor, svobodo, in dostojanstvo.

Kot povzame Luna J. Šribar v svojem razmišljanju o ustvarjanju kapitalizmu odpornih skupnosti: »Skupnost je varovalo iztrganosti človeka iz socialnih vezi in predstavlja (tako na simbolni kot fizični ravni) prostor, ki omogoča medčloveško povezovanje mimo tržnih pravil in omejitev.«

Delo obravnava odnos skupnosti (in posameznika kot avtonomne enote skupnosti) in produktov aktualnega družbenega sistema – potrošništva, oglaševanja, komodifikacije, gentrifikacije …
Človek v ni več v poziciji nemoči, pač pa s povezovanjem in pripadnostjo skupnosti aktivno jemlje usodo v svoje roke. Delo slavi skupnost ter njen pomen in moč in je poziv k borbi za redefinirano hierahijo vrednosti in vrednot, z ljudmi in naravo na prvem mestu.

A upor kapitalizmu morda (še) ni nujen v absolutnem smislu, temveč s ciljem prevrednotenja mehanizmov kapitalističnega trga na način, da bodo delovali v skupno dobro.

O umetniku:

Primož Zorko je samostojni umetnik, oblikovalec in fotograf, ki deluje na področju komercialnih in umetniških projektov. Nedavno je bil prejemnik umetniške rezidence Ministrstva za kulturo RS v New Yorku, za svoje delo pa je bil med drugim nagrajen s posebno pohvalo žirije za izstopajoči projekt 10. bienala Brumen, dvema Brumnovima nagradama, Graphis Gold nagrado ter nagrado Type Directors Club-a, TDC65.

Razstavljal je na samostojnih in skupinskih razstavah doma in po svetu, med drugim v Barceloni (MACBA, DHUB, Mutuo Centro de Arte itd.), Benetkah (Beneški bienale – Fondazione Querini Stampalia), Moskvi (Central House of Artists), Hamburgu (Affenfaust Galerie), New Yorku (The Cooper Union, OTS3), Toyami (The Museum of Modern Art), Londonu (Doomed Gallery Dalston itd.), Dunaju (Künstlerhaus Vienna), Baslu (Museum Tinguely), Atenah (E.Δ.Ω.), Beogradu (Oktobarski Salon, CZKD, Ulična galerija itd.), Bilbau (Bellaza Gallery), Rimu (001 Gallery), Portlandu (Disjecta Gallery) Amsterdamu (Waag Society), Zagrebu (MUO itd.), Ljubljani (MGLC, Ravnikar Gallery Space, Fotopub itd.) in drugje. Trenutno živi in dela v Ljubljani.

www: primozzorko.com | IG: @primozzorko | FB: primozzorko

Odprtje: petek, 27. 10. 2023, ob 16.00 | Ulična galerija TAM-TAM na Vegovi. Razstave v sezoni 2023 potekajo v produkciji društva Soteska in TAM-TAM Inštituta.