Žiga Brezovnik: Koncert néme kitare [BIEN]

V Mergentalerjevi Ulični galeriji v Kranju leto zaključujemo z razstavo Žiga Brezovnika: Koncert néme kitare.

foto: Maša Pirc, Layerjeva hiša

Koncert néme kitare preizprašuje bistvo eksistence oz. koeksistence in funkcije, ki ji je odvzeta in s tem kontrastno potencirana. Kitara posledično preide v predmet brez zvoka, v sintetično krajino lastne imaginacije, na katero Žiga Brezovnik igra kot tekstilni umetnik po svojih notah. Avtorja je zanimala predvsem večplastnost koncepta.

Foto: Maša Pirc, Layerjeva hiša

Interpretacij je lahko nešteto, a vendar krajina opozarja na vprašanje smrti in zadušitve. Ali zadušitev zvoka nujno pomeni tudi nezmožnost govorjenja, sporočilnosti, smrt? Prav tako nas tekstil, ki nas greje in objema okoli vratu, lahko hkrati tudi duši, predvsem zaradi nepremišljene hiperprodukcije.

Foto: Maša Pirc, Layerjeva hiša

Žiga Brezovnik (1999) je diplomirani oblikovalec tekstilij in oblačil. Trenutno živi na Danskem, kjer je letos začel z magistrskim študijem trajnostnega oblikovanja na Univerzi Designskolen Kolding. Razstavljal je na tekstilnem bienalu BIEN in študentskem bienalu umetnosti knjige v Beogradu (s)BUK. Prvič je samostojno razstavljal v Žalcu s svojo diplomsko ekspozicijo odstiranja človeka in tekstila. Z magisterijem se želi osredotočiti na trajnostni tekstil in splošen pomen tekstila v prihodnosti.

Foto: Maša Pirc, Layerjeva hiša

Na ogled: 3. 12. – 6. 1. 2022 | Mergentalerjeva / Ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAM.

Organizacija: Layerjeva hiša & TAM-TAM Inštitut.

Ustvarjanje v Ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAMa v Kranju podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.