Zmagovalni plakati natečaja Dan brez zavržene hrane

Z natečajem za najboljše plakate ob dnevu brez zavržene hrane sta Lidl Slovenija in TAM-TAM Inštitut s partnerji pozvala oblikovalce k zasnovi družbeno odgovornih plakatov, ki bodo ozaveščali o problematiki zavržene hrane in spodbujali k pozitivnim spremembam.

Na natečaj je prispelo 210 del, v katerih so se ustvarjalci odzvali na kreativni izziv ustvariti prepričljiv plakat, ki bo nagovarjal čim širšo skupino ljudi, povečal prepoznavnost problematike ter ljudi spodbudil k spoštovanju hrane in varovanju okolja.

Prispele plakate je ocenila strokovna komisija, ki so jo sestavljali Ljubo Bratina, umetniški direktor Luna\TBWA; Tina Cipot, vodja korporativnega komuniciranja Lidl Slovenija; Sara Mekinc, vodja vsebinskega oddelka Bold.Group; Petja Selan, ustanoviteljica in umetniška direktorica Artpump in Aljaž Vesel, oblikovalski studio AA. Med prijavljenimi deli je komisija izbrala 3 plakate, ki bodo postali letošnji prepoznavni element Dneva brez zavržene hrane, njihove podobe pa bodo preplavile plakatna mesta TAM-TAM po Sloveniji ter mimoidoče na izviren način nagovorile k pozitivnim premikom.

Zmagovalke natečaja Slovenskega dne brez zavržene hrane so Neja Zupan (Nismo za v smeti), Neja Pevec in Pia Zavodnik / Futura (Prava umetnost) ter Tina Križaj, Katarina Ferk in Vesna Žnidaršič / Futura (Ta hrana je za …).

Tina Križaj, Katarina Ferk in Vesna Žnidaršič / Futura (Ta hrana je za ...)

Tina Križaj, Katarina Ferk in Vesna Žnidaršič / Futura (Ta hrana je za …)

Neja Pevec in Pia Zavodnik / Futura (Prava umetnost)

Neja Pevec in Pia Zavodnik / Futura (Prava umetnost)

Neja Zupan (Nismo za v smeti)

Neja Zupan (Nismo za v smeti)

“Aktualni natečaj je postregel z več zanimivimi hodi, okusnimi domislicami ter pestrostjo hranljivih interpretacij in metafor, s katerimi bom nehala, preden se jih preobjemo. Pri izbiri najboljših smo se žirantje osredotočili na zakonitosti dobrega plakata: na jasno sporočilnost (a ne moraliziranje), razumljivost (a ne dolgočasnost) in oblikovalske prijeme, ki idejo dodatno povzdignejo (a ne zasenčijo). Trije favoriti vsak na svoj način neposredno sporočajo bistvo natečaja: hrana ni samoumevna, zasluži si spoštovanje, zato z njo ravnajmo kot z muzo.” Sara Mekinc, predsednica žirije.

V Plakatni galeriji TAM-TAM bo v aprilu na ogled širši izbor finalnih plakatov, prispelih na natečaj. Podrobnosti o razstavi bodo v kratkem objavljene na spletni strani TAM-TAM.