Znani so zmagovalci 15. mednarodnega natečaja Plaktivat

Na 15. Plaktivat, ki ga je zavod TAM-TAM Inštitut razpisal v sodelovanju z Zavodom za transfuzijsko medicino in Rdečim križem Slovenije, se je v letošnjem letu prijavilo rekordno število, in sicer kar 780 oblikovalcev z vsega sveta. Namen natečaja je bil spodbujanje in ozaveščanje o pomenu darovanja krvi. Oblikovalci so poleg splošne Plaktivatove kategorije sodelovali še v kategoriji Sveža kri, namenjeni študentom.

Prijavljena dela je ocenila strokovna komisija, ki so jo sestavljali: Sašo Petek – Agencija 101 (predsednik žirije), Katja Petrin Dornik – Herman & partnerji, Vasja Grabner – AV studio, Domen Husu – Yin Young, Martina Kokovnik – umetniška direktorica, Luka Bajs – SHIFT in Tomaž Drozg – TAM-TAM. V kategoriji Sveža kri, namenjeni študentom, je dela ocenjevala komisij mednarodno uveljavljenih oblikovalcev in ustvarjalcev v sestavi: Nejc Trampuž, Alja Herlah, Blaž Rat, Alja Horvat in Nejc Prah.

ZMAGOVALNI PLAKAT PLAKTIVAT

Avtorja zmagovalnega plakata z naslovom »Resnična grozljivka« sta Sara Mlinar in Gašper Štern – AV STUDIO.

Sašo Petek, predsedik Plaktivatove žirije: »Redko imamo priložnost presojati med tako visokim številom oglasov, ki v okviru samo enega medija obravnavajo isto temo. V teh primerih se seveda nujno zgodi, da veliko del preigrava isto motiviko in enake ideje v zelo podobnih izvedbah, nekaj pa jih ponavadi izstopa. Po jasnosti sporočila, relevantnem vpogledu, emocionalni moči, svežini ideje in likovni dodelanosti, ki ustreza mediju plakata. Tokratni ožji izbor je izstopal po vsaj nekaj izmed omenjenih kriterijih, zmagovalno delo pa je z drugačnim vpogledom v situacijo, likovno dodelanostjo, opaznostjo in svežino ideje zadostilo največ kriterijem in zasluženo zmagalo.«

SREBRNE PLAKETE – SUPERAKTIVATORJI

Žirija je v okviru natečaja  podelila 4 srebrna priznanja, ki jih prejmejo Nina Zadravec in Blaž Žnidarec (Napolni nekomu srce), Nejc Planinšek (Krvosesi), Matej Ferlič in Juš Šoltes (Kri za nekoga), PRISTOP – Peter Zabret in Rok Flego (Nula).

ZMAGOVALNI PLAKAT SVEŽA KRI

Avtorica zmagovalnega plakata »Gorivo življenja« v kategoriji Sveža kri je Petra Lapajne Povirk.

»Avtorica zmagovalnega plakata izkazuje visok nivo izvedbenega znanja, saj gre za vizualno dovršen izdelek. Žirijo je natečajni predlog prepričal predvsem s premišljeno in dosledno referenco na aktualno globalno dogajanje, s čimer se na kreativen in nekonvencionalen način zrcali sporočilo oblikovanega plakata. Slehernik ob ogledu plakata ni le soočen s problematiko pomanjkanja krvodajalcev v Sloveniji, ampak je tudi nagovorjen, da pristopi k aktivnemu vključevanju darovanja krvi. Plakat tako v ožjem in širšem pogledu ustreza vsem merilom, ki jih mora doseči, da postane zmagovalni.« (Alja Herlah in Blaž Rat, predstavnika žirije v kategoriji Sveža Kri)

POSEBNA OMEMBA ŽIRIJE ZA KATEGORIJO SVEŽA KRI

Priznanje s častno omembo žirije v kategoriji Sveža kri prejmejo: Klemen Berus, Dora Kaštrun (Dotik srca), Jovana Đukić, Maša Pušnik (Krijem zate), Tea Es, Lana Črnigoj, Sara Mekinc (Vklopi humanost. Postani krvodajalec.), Daniel Lenarčič (Čas je kri), Lejla Korać (Bodi junak), Zala Reberc (rAB-im te), Zoja Leskovšek (Daruj iz srca), Aleksandra Kortas (Hero), Tim Topič (Intimna anonimna krvodajalstva), Lenart Marovt (Kri je zastonj).

Razstava

Izbor plakatov, prispelih na natečaj, bo na ogled med 13. januarjem in 2. marcem 2023. Odprtje prvega dela razstave ob druženju z oblikovalci in oblikovalkami bo potekalo 13. januarja v Plakatni galeriji TAM-TAM pri Figovcu v Ljubljani. Podrobnosti o razstavi bodo objavljene na spletni strani TAM-TAM.