MESTNA 5KA // 13.-17. november

Kolikšna je statistična verjetnost, da so v tokratni Mestni 5ki kar trije festivali, bi znali izračunati na Statističnem uradu RS, kjer organizirajo že 7. evropske statistične igre. Verjetno bi nam lahko pomagali tudi z zanimivo statistiko o slovenskih ženskih umetnicah, katerih dela so na ogled na dveh razstavah.

Naročnik: Kinodvor in Animateka
Vsebina: 20. festival animiranega filma Animateka
Avtor podobe: Gianluigi Toccafondo
Oblikovalec: Matic Brinc

Mednarodni festival animiranega filma Animateka letos praznuje dvajseto obletnico. Festival traja do 3. 12., do 7. 12. pa je v TAM-TAMovi Plakatni galeriji Figovec na ogled razstava dvajsetih izvirnih umetniških del in njihovih animiranih oživitev.

_ _ _

Naročnik: Mestni muzej Ljubljana in Galerija Jakopič (MGML)
Vsebina: Razstava slovenske umetnice v obdobju 1850–1950
Avtor oblikovanja: Bojan Lazarevič

Dejstvo je, da so ženske ustvarjale skozi vso zgodovino likovne umetnosti. A je bilo njihovo delo zaradi poenostavljanja in izčiščevanja, ki ju zahteva umetnostna kronologija, ves čas prepuščeno pozabi. Razstava v Mestnem muzeju Ljubljana tako v središče pozornosti postavlja 22 slikark in kipark, ki so ustvarjale v  prvi polovici 20. stoletja. V Galeriji Jakopič pa so predstavljene arhitektke in fotografinje.

_ _ _

Naročnik: Kulturni dom Nova Gorica
Vsebina: 24. mednarodni festival sodobnih umetniških praks
Oblikovanje: Brida/Tom Kerševan, Sendi Mango, Jurij Pavlica

Mednarodni festival Pixxelpoint bo dogajanje v Novi Gorici in italijanski Gorici popestril vse do konca meseca. Sodelujoči umetniki bodo na letošnjem festivalu intermedijskih umetnosti poskušali prikazati vpliv omrežij na življenje in umetnost.

_ _ _

Naročnik: Statistični urad RS (SURS)
Vsebina: 7. EVROPSKE STATISTIČNE IGRE 
Oblikovanje: Blaž Krump

Statistični urad RS bo v šolskem letu 2023/2024 v sodelovanju s Statističnim društvom Slovenije ter evropskim statističnim uradom Eurostatom ponovno organiziral Evropske statistične igre. Letos bo mednarodno srednješolsko tekmovanje potekalo že sedmič, izvajalo pa se bo v 20 evropskih državah. K prijavi na igre so vabljeni vsi srednješolski učitelji in dijaki, ki jih zanimajo teme s področja statistike.

_ _ _

Naročnik: Kino Šiška in NDA Slovenija
Vsebina: 12. mednarodni festival sodobnega plesa Cofestival
Oblikovanje: Lealudvik (Lea Jelenko in Matjaž Komel)
Foto: Lealudvik

Program CoFestivala se v letu 2023 osredotoča na dvoje kuratorskih interesov. S prvim predstavlja izbor umetnikov in umetnic, ki so v zadnjem obdobju v kulturnih kontekstih nekdanje jugoslovanske federacije in Avstrije ustvarili izvrstna, sveža, sodobna, a hkrati zelo raznolika koreografska dela. Drugi kuratorski sklop pa se osredotoča na (odprto) mejo med plesnim ali kinetičnim dejanjem in njegovo zaznavo.