Plaktivat – plakat, ki spreminja družbo

Vi in vaši prijatelji vljudno vabljeni na odprtje razstave Plaktivat – plakat, ki spreminja družbo,  v četrtek, 7. novembra 2019, ob 18. uri v Zgodovinski atrij Mestne hiše v Ljubljani.

Uspešno zaključenih 12 Plaktivatovih projektov bomo obeležili s pregledno razstavo plakatov, ki so bili nagrajeni na posameznih mednarodnih natečajih za oblikovanje mestnega plakata.

V Zgodovinskem atriju Mestne hiše v Ljubljani bodo razstavljeni zmagovalci in izbrani finalisti projekta Plaktivat. Razstava bo ponudila vpogled v družbeno-angažiran plakat v Sloveniji med l. 2014 in 2019.

Skozi Plaktivat je bilo v petih letih ustvarjeno 1445 plakatov, razglašenih 12 zmagovalcev in 162 finalistov. TAM-TAM je z različnimi partnerji razpisal 12 aktualnih tem, ki so si zaslužile javno izpostavitev: beg možganov, prostovoljno gasilstvo, nasilje med mladostniki, spletna zasvojenost, migranti, sovražni govor, alternative potrošništvu, telesna (ne)aktivnost, diabetes, bralna kultura, nasilje nad ženskami in kriza medijev. Skupno je sodelovalo 850 prijaviteljev iz 49-ih držav in 6 kontinentov.

Natečaji, od l. 2017 odprti tudi za prijave iz tujine, so nagovarjali tako neuveljavljene posameznike kot tudi velike oglaševalske agencije, naj s kreativnimi rešitvami, naslovijo pereče družbene teme. Plaktivat namreč verjame v moč ideje in v odgovornost najstarejšega medija, ki ga uporablja za pozitivne premike v družbi. Zmagovalna dela, nastala pod njegovim okriljem, so kritično reflektirala slovensko družbo in jo z vsakim natečajem znova pozvala k večji strpnosti, spremembi vedenja ali navad, demokratičnosti in empatiji.

Ob tej priložnosti je TAM-TAM Inštitut izdal tudi katalog z enakim naslovom, kot ga nosi razstava. Obsega pregled zmagovalcev in vseh finalistov projekta Plaktivat.

Razstava bo odprta vsak dan od 08. do 20. ure, do 3. decembra 2019. Katalog pa bo dostopen le korak stran v Mestni galeriji Ljubljana.

Razstavo so omogočili: Mestna občina Ljubljana, AV Studio, Yin + Young, DPI in TAM-TAM.