Slikovite rešitve Mesta pešcem!

Na mednarodnem natečaju za najboljši mestni plakat na temo pešcem prijaznega mesta, ki ga je organiziral IPoP – Inštitut za politike prostora v partnerstvu s TAM-TAM Inštitutom, je sodelovalo 159 del, od tega kar 95 iz tujine. Avtorica zmagovalnega je Andrea Machara iz Španije.

Ocenjevalna komisija je strokovno pregledala 159 del, ki so v celoti izpolnjevala pogoje natečaja. Med njimi jih je bilo kar 95 iz tujine, tudi iz Avstralije, Indije, Japonske.

Najboljše delo je po mnenju komisije ustvarila Andrea Machara iz Španije – avtorico čaka denarna nagrada 1.000 evrov in javna predstavitev na 50 TAM-TAM plakatnih mestih v osmih slovenskih mestnih občinah konec maja.

Odločitev za zmagovalko je bila soglasna. »Komisija je pri ocenjevanju upoštevala tri najpomembnejše kriterije: sporočilnost, kreativnost in likovno odličnost. Zmagovalni plakat subtilno in duhovito prikaže več prednosti hoje po mestu: na prehodu vidimo pešce, kako se srečujejo, nekateri celo zaplešejo, mlada družinica gre po svojih opravkih, študent hiti na predavanje … Stilizirane figure izzovejo gledalčevo domišljijo, da jim pripiše zgodbe in s tem močneje ozave prijetne plati doživljanja mesta peš,« utemeljuje izbiro nagrajenega plakata predsednik ocenjevalne komisije Žare Kerin.

Zmagovalni plakat »Hodite« avtorice Andree Machara

V ožji izbor se je uvrstilo 27 plakatov – od sredine junija bodo razstavljeni v spletni galeriji Pešec.si, kjer bodo pod licenco Creative Commons na voljo vsem zainteresiranim, njihovi avtorji pa bodo dobili plaketo natečaja Mesta pešcem! Septembra bodo izbrani plakati finalistov na ogled tudi v pop-up galeriji na prostem v sklopu Evropskega tedna mobilnosti 2019 v Ljubljani.

»Z natečajem Mesta pešcem! nagovarjamo vse in vsakega, naj bo hoja naša prva izbira pri kratkih poteh po mestu. Glede na kreativno in nacionalno bogat odziv smo dobili še eno potrditev, da nas vse več razume pomen ljudem prijaznih mest za družbo prihodnosti,« pravi Marko Peterlin, direktor IPoP – Inštituta za politike prostora, ki že 12 let podpira skupnosti pri trajnostnem urejanju prostora, prav tako pa že deveto leto podpira slovenske organizatorje sprehodov Jane’s Walk; te dni potekajo še zadnji urbani sprehodi, ki promovirajo hojo po vsakdanjih opravkih.

»Natečaj Mesta pešcem! je prijetno presenetil tako po mednarodnosti kot kakovosti del, torej je še en korak k razvoju plakatne kulture, predvsem v javnem, mestnem prostoru,« dodaja Tomaž Drozg, direktor TAM-TAM Inštituta, katerega poslanstvo je promocija in spodbujanje ustvarjalnosti na področju plakatne umetnosti.

OCENJEVALNA KOMISIJA:

Žare Kerin, Futura DDB – predsednik komisije
Ana Ivandić, Innovatif
Tine Lugarič, Luna \TBWA
Janez Koželj, Mestna občina Ljubljana
Tadej Žaucer, Ministrstvo za infrastrukturo RS
Katja Ložar, TAM-TAM Inštitut
Tea Pristolič, IPoP – Inštitut za politike prostora

Vsem sodelujočim iskrena hvala za prejeta dela in čestitke za dosežen uspeh!

Povezane novice: Natečaj Mesta pešcem!